Archief persberichten

2015 (1 bericht)
2014 (4 berichten)
2013 (3 berichten)
2012 (2 berichten)
2011 (11 berichten)
2010 (4 berichten)
2009 (7 berichten)
2008 (4 berichten)
2007 (5 berichten)
2006 (4 berichten)
2005 (6 berichten)
2004 (5 berichten)
2003 (5 berichten)
2002 (7 berichten)
2001 (1 bericht)

Artikelen van 2015

21 jan 2015 - Canadian Brass kwintet bij Dante

 - terug - 
Canadian Brass kwintet bij Dante
Artikel uit Edese Post, woensdag 21 januari 2015

 - terug - 

Artikelen van 2014

17 dec 2014 - Kerst in Ziekenhuis Gelderse Vallei
17 dec 2014 - Flyer Kerstconcerten
24 mrt 2014 - Truida Ribbers wint dirigentenwedstrijd Otterlo
05 feb 2014 - Vijf inwoners strijden om Otterlose Maestro 2014

 - terug - 
Kerst in Ziekenhuis Gelderse Vallei
Artikel uit Ede Stad, woensdag 17 december 2014

EDE - De kerstdagen zijn in zicht en de voorbereidingen in volle gang. Ook in Ziekenhuis Gelderse Vallei. In de dagen rond Kerst trakteert het ziekenhuis haar patiënten op diverse extra's om hun verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. 

Grote versierde kerstbomen zorgen op het voorplein en in de centrale hal voor een sfeervol ontvangst. Bovendien geven verschillende koren en orkesten een concert in het ziekenhuis.

Kerstconcerten in de centrale hal 
Donderdag 18 december geeft het Veenendaalse popkoor All4Fun van 18.30 tot 19.30 uur een kerstconcert. Met zo'n veertig zangers brengen zij een selectie kerstliederen van bekende artiesten ten gehore. Speciaal voor patiënten en hun bezoek, maar ook voor medewerkers. Vrijdag 19 december zorgt de veertigkoppige fanfare OBK Otterlo van 18.30 tot 19.30 uur voor een muzikaal optreden. De fanfare treedt op met a capella zanggroep The BlueBerries. Het belooft een afwisselend muzikaal programma te worden. Tenslotte geeft het Valleikoor dinsdag 23 december van 19.00 tot 20.00 uur een mooi kerstconcert. De huisomroep zendt de concerten, zo mogelijk, uit zodat patiënten ook vanuit hun bed kunnen genieten van de muziek.

 - terug - 
Flyer Kerstconcerten
Artikel uit Ede Stad, woensdag 17 december 2014

 - terug - 
Truida Ribbers wint dirigentenwedstrijd Otterlo
Artikel uit Barneveldsekrant, maandag 24 maart 2014

OTTERLO - Bertus Hendriksen, Truida Ribbers, Gabriëlle van Voorst, Cees de Rooij en Ronald Klomp streden afgelopen zaterdag in Otterlo om de de titel Otterlose Maestro. De dirigentenwedstrijd was georganiseerd door muziekvereniging OBK Otterlo. De deelnemers hadden allemaal veel uren met het orkest geoefend en konden zaterdag eindelijk voor een groot publiek in de zaal van de Waldhoorn hun kunnen ten toon spreiden. Die kans kregen ze twee keer: ze moesten allemaal zowel een stuk voor als na de pauze dirigeren. Truida Ribbers (midden) werd na afloop door de jury aangewezen als beste dirigent. Zij ontving een beeldje en een mooie bos bloemen en mag zich dit jaar Maestro Otterlo 2014 noemen.

 - terug - 
Vijf inwoners strijden om Otterlose Maestro 2014
Artikel uit Ede Stad, woensdag 05 februari 2014

OTTERLO - Na het succes van Dancing with OBK, in samenwerking met Swingpoint, organiseert OBK een nieuw evenement. Otterlose Maestro is gebaseerd op het uitermate populaire BBC televisie programma ‘Maestro’ dat ook in Nederland werd uitgezonden door de AVRO. 

Vijf bekende Otterloërs binden onderling de strijd aan om aan het publiek te tonen wie zich Otterlose Maestro 2014 mag noemen. Een avond met vakkundige presentatie door gastheer Bert Bolwerk. 

De Maestro’s gaan het Otterlose fanfareorkest dirigeren met twee verschillende muziekcategorieën. Dit evenement vindt plaats in de Waldhoorn in Otterlo op zaterdag 22 maart en start om 19.30 uur. 

De prestaties van de Maestro’s worden becommentarieerd en gejureerd door een vakbekwame jury onder leiding van dirigent Mark Snitselaar. Wordt Bertus Hendriksen van de voetbalvereniging SVO, Gabrielle van Voorst van de volleybal BSVO of Truida Ribbers van de Waldhoorn Maestro 2014?

Of hebben Cees de Rooij van de biljartvereniging Otterlo of Ronald Klomp van tennisvereniging TVO met hun ervaring als muzikant de best kans? Uiteindelijk is het publiek dat live stemt en bepaalt wie de Otterlose Maestro wordt. Op deze muzikale avond mag ook een dj niet ontbreken om er een ware feestavond van te maken. 

Het doel van dit evenement is voor de bevolking van Otterlo en omstreken een groot evenement te organiseren, dat saamhorigheid en vermaak teweeg brengt. 

De kaartverkoop start op 1 maart bij Spar Senten.

 - terug - 

Artikelen van 2013

16 jun 2013 - Ede Dweilstad: Van 'Hey Jude' tot 'Maak me gek'
10 mei 2013 - Stedenband Chrudim gevierd
15 mrt 2013 - Oefening Baart Kunst

 - terug - 
Ede Dweilstad: Van 'Hey Jude' tot 'Maak me gek'
Artikel uit Ede Stad, zondag 16 juni 2013

EDE - Voor vele Edenaren was het zaterdag uiterst prettig winkelen. Het centrum was weer het toneel van de muziekklassieker Ede Dweilstad. 

Zo'n beetje alle genres en stijlen kwamen voorbij. Van 'Hey Jude' tot 'Maak Me Niet Gek'. Eén ding hadden de vijftien deelnemende orkesten gemeen, alle titels waren in een speciaal 'dweiljasje' gegoten.

Onder een heerlijk zonnetje werd laat in de middag een traditie in ere gehouden: de afsluitende gezamenlijk sessie op het Museumplein.

 - terug - 
Stedenband Chrudim gevierd
Artikel uit Edese Post, vrijdag 10 mei 2013

EDE - De stedenband Ede-Chrudim wordt zaterdag 11 mei gevierd in het centrum, ook wordt deze omgezet in een vriendschapsband. ‘‘Vanuit Chrudim is er erg op aangedrongen om een band te houden’’, vertelde burgemeester Van der Knaap. ‘‘Dan moet je wel heel erg bot zijn om nee te zeggen.’’ De relatie met Chrudim blijft, vooral op cultureel vlak. Zo komt een afvaardiging van 50 mensen zaterdag naar Ede. Zowel in Chrudim als in Ede worden al wekenlang muziekstukken ingestudeerd welke die dag gezamenlijk gespeeld worden. Samen met het festival Eerlijk Duurzaam Ede richt de stedenband een markt in waar naast muziek en dans ook kennisgemaakt kan worden met honingwijn, bier, een varken aan het spit en allerlei andere lekkere hapjes. Die dag is er twee keer een muziekuitvoering, om 11.30 en 13.30 uur door een koor en orkest, bestaande uit meer dan 80 mensen welke zijn weerga niet kent en zal worden gepresenteerd op een voor Nederland unieke manier. Vanuit Ede wordt medewerking verleend door de koorschool Midden-Gelderland, Decibel, RAC, Missing Sticks en leden van KNA. Uit Chrudim komen de muziek en dansgroep Kohoutek en de band Art & Fact. Voor de nieuwe vriendschapsband, die vooral breed gedragen moet worden, trekt de gemeente jaarlijks 10.000 euro uit voor initiatieven.

 - terug - 
Oefening Baart Kunst
Artikel uit Dorpspraet, vrijdag 15 maart 2013

 

OEFENING BAART KUNST

Door Alien van der Linde

Ik schijn in het muzikale hol van de leeuw te zijn, als ik met Henry Zwanenburg heb afgesproken om Muziekvereniging OBK Otterlo eens onder de loep te nemen. Zwanen- burg is lid van het dagelijks bestuur van de muziekvereniging, waarbij OBK staat voor ‘Oefening Baart Kunst’.

De muziekvereniging heeft tot doel om de Otterlose gemeenschap te voorzien van muziek bij de diverse evenementen en gelegenheden, zoals bijvoorbeeld bij Koninginnedag, dodenher- denking, de intocht van Sinterklaas, het uitje met de bewoners van Eureka, etc. Ook is er een Kerstmannenband en is er het solistenconcours. Daarnaast worden er gedurende het jaar di- verse concerten gegeven: het kerstconcert, een buitenconcert en het winterconcert. Voor dit laatste attendeer ik u graag op de uitvoering op 23 maart a.s. waarover u elders in de Dorpspraet meer leest.

De gehele muziekvereniging bestaat onder andere uit de fanfare, die speelt op evenementen en concerten, de dweilband O’Tunes is meer voor feesten, carnaval etc. Daarnaast is er een jeugdorkest en de slagwerkgroep is net gestart. Ook is er AMV op school.

Iemand die geïnteresseerd is, kan zich bij het OBK melden voor een aantal proeflessen. Zo kan je dan ervaren of het bespelen van een instrument bij je past en de vereniging kan ook bekijken of je bij hen past.

Het mooie is dat de vereniging professionele instructeurs inzet om muzieklessen te verzorgen en dat dit gewoon in Otterlo (na schooltijd) kan plaatsvinden. Ook wordt voor een instrument gezorgd, deze ontvang je in bruikleen. OBK heeft alle benodigde instrumenten tot haar beschikking. Bij blaasinstrumenten kun je denken aan trompet, bugel, bas, bariton, hoorn, saxofoon en bij de soorten slagwerk aan pauken, drums, snare, xylofoon, marimba en klokkenspel.

De muzieklessen worden tegen een bescheiden tarief aangeboden. Bevalt je het bespelen van het instrument? Dan kan je een optreden geven tijdens het solistenconcours. Ben je ver ge- noeg gevorderd, dan stroom je op een mooie dag door naar de fanfare en ga je samen met het orkest prachtige muzikale momenten beleven.

De afgelopen tijd heeft de muziekvereniging zich bezonnen op haar toekomst en wil zij zich meer leggen op het geven van concerten, dan op het lopen op straat met een fanfare. Daar heeft OBK ook goede en logische redenen voor. Voor het ten gehore brengen van een concert kun je juist ook buiten de grenzen van Otterlo terecht op mooie podia. Dit is een bijzonder punt, want de muziekvereniging brengt kwalitatief goede muziek ten gehore en er mag zeker gezegd worden dat dit hoge niveau tot ver over de Otterlose grenzen gewaardeerd wordt. Ook is er gekozen om meer lichte muziek te spelen. 

 

Hiermee speelt OBK in op de veranderende smaak van de luisteraar en zo hoopt zij ook nieuwe doelgroepen aan te spreken. Met deze veranderingen is gekozen om ook van tenue te wisselen. De donkerblauwe uniformen zijn vervangen door moderne zwarte/witte kleding. Om muziekvereniging OBK Otterlo draaiende te houden worden er gedurende het jaar diverse acties georganiseerd, zoals de potgrondactie, de kledinginzameling (zie ook elders in deze Dorpspraet), een grote verloting, snoeihout en daarnaast mogen ze zich gelukkig prijzen met een trouwe groep donateurs en een Club van 100. Met de opbrengst van deze actie kunnen in- strumenten aangekocht en onderhouden worden en van dit geld worden ook de docenten betaald. Al met al maken de acties het mogelijk dat een lidmaatschap betaalbaar blijft en Otterlo kan blijven genieten van een hoogstaande kwaliteit muziek.

Als je overweegt om eens nader kennis te gaan maken met de muziekvereniging, dan is het goed om te weten dat er een prettige ontspannen sfeer is en men tijdens de serieuze momenten ook alle moeite doet om een prachtige prestatie neer te zetten. De muziekver- eniging heeft zo’n 45 leden die een mooie afspiegeling van de samenleving zijn, een mooie muzikale mengelmoes. Eens per jaar is er een muzikaal uitje in het buitenland wat uiteraard in het teken van de muziek staat, maar waar ook ruimte is voor andere activiteiten, zoals een rondleiding of een wijnproeverij. Voor de jeugd wordt er een spetterend kamp georganiseerd.

Speel je mee in het dweilorkest O’Tunes, dan heb je eigenlijk helemaal geluk, omdat je dan veel optredens hebt en ‘lekker gek’ kan doen. Heb je interesse? Neem dan eens vrijblijvend contact op met Henry Zwanenburg via: henryzwanenburg@hotmail.com

Om een repetitie bij te wonen en/of een proefles te volgen. Met name voor trompet en bugel worden nog mensen gezocht, maar ook voor de overige instrumenten ben je van harte welkom. 

 

 

 - terug - 

Artikelen van 2012

17 okt 2012 - Winterfair Goudsberg
06 okt 2012 - Otterlo viert Burendag

 - terug - 
Winterfair Goudsberg
Artikel uit Edese Post, woensdag 17 oktober 2012

LUNTEREN - Alweer de vierde uitvoering van de Winterfair op en rond restaurant De Goudsberg vindt zaterdag 17 november plaats. Dit jaar zijn er wederom heel leuke attracties, zoals arreslee rijden, ijspegelhangen, zwientje raden etc.
Ook zullen de Future boys in Dickens stijl de markt vocaal als zangkoor gaan opfleuren en ’s avonds na 20.00 uur hebben wij een artiest met live muziek om het geheel af te sluiten. Net als vorig jaar zullen er ca. 70 kramen hun waren aanbieden en zal OBK Otterlo aanwezig zijn met hun Pieten dweilorkest om Sint Nicolaas rond 16.00 uur te verwelkomen. Veel kramen zullen verschillende Winterse gerechten aanbieden, ook zijn er diverse winterse dranken te koop (Bokbier, warme chocomelk en Glühwein). De fair is op 17 november geopend vanaf 12.00 uur tot 20.00 uur, vanaf 20.00 uur zal er Life muziek zijn tot ca. 24.00 uur.

 - terug - 
Otterlo viert Burendag
Artikel uit Edese Post, zaterdag 06 oktober 2012

OTTERLO - Burendag op zaterdag 22 september gaat aan Otterlo niet ongemerkt voorbij. Van 09.00 - 11.00 uur worden Otterloërs uitgenodigd om samen met hun buurman of buurvrouw koffie en/of thee te komen drinken in het centrum van Otterlo: de Kerklaan. Otterlo’s OBK zorgt daarbij voor swingende muziek. De Vrienden van Otterlo hebben deze ochtend georganiseerd met medewerking van de Spar supermarkt. Verder krijgen tien dorpsgenoten een feestelijk ontbijt thuis bezorgd.

 - terug - 

Artikelen van 2011

22 dec 2011 - Kerstfeest Ericaschool
25 nov 2011 - Sinterklaas in Veldhuizen
02 nov 2011 - Gezamenlijk concert Het Edes Orkest & Muziekvereniging OBK Otterlo
29 jun 2011 - Deelnemers Trailerwalker trotseren alle regen
15 jun 2011 - Ede en de regio klaar voor de Trailwalker
12 apr 2011 - Andrew en Marian Rap dansen sterren van de hemel
02 apr 2011 - 'Dancing with OBK Otterlo'
02 apr 2011 - Muzikale fysiotherapeute speelt al 12,5 jaar op haar waldhoorn
25 mrt 2011 - NL doet muziek en actie in de gemeente Ede
07 mrt 2011 - Bekende Otterloërs dansen in Dancing with OBK 2011
04 mrt 2011 - Nieuwe sportzaal in Otterlo op huidige locatie

 - terug - 
Kerstfeest Ericaschool
Artikel uit Edese Post, donderdag 22 december 2011

OTTERLO - De Ericaschool viert donderdagavond een bijzonder kerstfeest. Rond 19.20 uur komen de 250 leerlingen met lantaarntjes naar buiten. Op het plein staat Het Christelijke Streekkoor Otterlo samen met muziekvereniging OBK Otterlo voor een samenzang van bekende kerstliederen. Daarna wordt de Kerstmarkt op bijzondere wijze geopend, waar prachtige werkstukken van de kinderen en allerlei lekkernijen worden verkocht. De gehele opbrengst gaat naar Kinderhospice “De Glind” te Barneveld.

 - terug - 
Sinterklaas in Veldhuizen
Artikel uit Edese Post, vrijdag 25 november 2011

EDE - In het kader van Veldhuizen Samen Sterk is het initiatief, om het Sintfeest op de Bellestein uit te breiden tot een wijk rondgang en jaarlijks een extra bezoek aan een wijkinstelling of zieken in de wijk, enthousiast ontvangen. Wijkcentrum De Velder, Winkelcentrum Bellestein, wijkteam Veldhuizen, Woonstede, Steinwijkvereniging en De Pleinen ondersteunen dit door financiering en bijdrage in organisatie, beveiliging en uitvoering. Zaterdag 26 november maakt Sinterklaas deze rondgang.
10.00 uur. Vertrek van een rondtocht in een dubbeldeks huifkar door de wijk Veldhuizen met Sinterklaas en zijn Pieten opgeluisterd door OBK Otterlo. Route: Wijkcentrum De Velder Munnikenhof, Hofbeeklaan, Nienhof, Arendshorst, Hogerhorst, Lindenhorst, Hoekenburg, Kranenburg, Goudenstein, Loevestein, Winkelcentrum Bellestein.
11.00 uur. Aankomst Sint en gevolg op Winkelcentrum Bellestein, start van een afwisselend programma tot ca.15.00 uur.
11.00 uur. Aankomst van de Velder Special band + Pieten samen met Kapel Decibel in woon-/zorgcomplex de Pleinen voor een muzikaal Sint programma voor de bewoners en andere wijksenioren.
12.30 uur. Uitslag kleurplaatwedstrijd en prijsuitreiking op Winkelcentrum Bellestein. 15.00 uur Einde programma.

 - terug - 
Gezamenlijk concert Het Edes Orkest & Muziekvereniging OBK Otterlo
Artikel uit Edese Post, woensdag 02 november 2011

Twee blaasorkesten zorgen in Cultura op 2 november voor muzikaal vuurwerk. Een fanfare en een symfonisch blaasorkest, met elk zijn eigen klank en muziekstijl, staan garant voor een boeiende muzikale avond.
Voor de pauze brengt Het Edes Orkest werken van de 19-de eeuwse Tsjechische componist Antonín Dvořák ten gehore. Uit verschillende muzikale periodes van zijn leven, worden enkele hoogtepunten gespeeld; o.a. Andante e alla Marcia uit symfonie nr 4, American Suite en enkele Slavische dansen. 
Veel recentere composities worden na de pauze gespeeld door Muziekvereniging Oefening Baart Kunst uit Otterlo. Ter voorbereiding op het concours op 12 november in Zaandam wordt ‘Ross Roy’ van Jacob de Haan uitgevoerd. De Haan gebruikt de monumentale villa ‘Ross Roy’ als metafoor voor de jaren die je doorbrengt op school, een monument in de tijd, een ouverture op het leven. In illusion d’ Optique van Menno Haantjes staat het ontstaan van het plaatsje Luttelgeest in de polder centraal. De saaiheid van de polder blijkt gezichtsbedrog. In deze muziek is de afwisseling en de veelzijdigheid, de rust en de grandioze uitgestrektheid van de polder te horen.
Beide orkesten staan onder leiding van Mark Snitselaar. Entree 10 euro. Aanvang 20:15 uur. Kaarten verkrijgbaar bij Cultura. Tel.0318-672800 of via www.cultura-ede.nl Kijk ook op www.hetedesorkest.nl of www.obkotterlo.nl

 

 - terug - 
Deelnemers Trailerwalker trotseren alle regen
Artikel uit Edese Post, woensdag 29 juni 2011

 - terug - 
Ede en de regio klaar voor de Trailwalker
Artikel uit Edese Post, woensdag 15 juni 2011

 

EDE - Het is bijna zover: de Oxfam Novib Trailwalker op zaterdag 25 en zondag 26 juni, met start, finish en het grootste deel van de route in en door Ede. In 2011 is het de derde keer dat Oxfam Novib deze ultieme sportieve uitdaging in Ede organiseert. Dit jaar zijn veel lokale en regionale partijen aangesloten om van de Trailwalker ook een publieksevenement te maken.
Foto: Gemeente Ede
Foto: Gemeente Ede

De Oxfam Novib Trailwalker is de ultieme teamprestatie: 100 km lopen door de prachtige natuurgebieden in de gemeente Ede, binnen 30 uur in teams van vier mensen. De teams zamelen sponsorgeld in voor onderwijsprojecten van Oxfam Novib, dit jaar in onder andere Birma/Myanmar.

Oxfam Novib en de gemeente Ede willen de Trailwalker graag uitbouwen tot een publieksevenement. Dit jaar is daarom extra aandacht gegeven aan het finishterrein, waar verschillende activiteiten zijn voor jong en oud. Zo is er muziek, heerlijke hapjes, drankjes en loungeplekken, een springkussen van Sportservice Ede en een leuke kinderactiviteit door Natuurmonumenten, ijsjes van Ben & Jerry’s, kranten van De Gelderlander en een duurzaamheidspleintje met onder andere een kraampje van Ede Fairtrade en proefritjes op een bijzondere en duurzame fiets. 

Samenwerken

Andere lokale en regionale partijen zetten zich ook van harte in voor de Trailwalker: hotel en congrescentrum De Reehorst biedt arrangementen aan, Plantion, CineMec en Markinno bieden de deelnemers en vrijwilligers presentjes aan, de Gelderlander deelt kranten uit op het finishterrein en muziekvereniging OBK Otterlo speelt tijdens de start. Andere (lokale) initiatieven zijn nog steeds van harte welkom, neem dan contact op met Citymarketing Ede:citymarketing@ede.nl of (0318) 68 08 17. 

Kom aanmoedigen!

Oxfam Novib en de gemeente Ede nodigen iedereen uit op het start- en finishterrein, om de lopers succes te wensen en juichend weer binnen te halen! De start is zaterdag 25 juni om 10.30 uur, op Landgoed Hoekelum in Bennekom. Het startschot wordt gegeven door de directrice van Stichting Metta mw. Daw Seng Raw. Stichting Metta is de partnerorganisatie van Oxfam Novib in Birma/Myanmar. Ook burgemeester Cees van der Knaap is aanwezig om de deelnemers veel succes te wensen. De lopers finishen op zondag vóór 17.00 uur, ook weer op Landgoed Hoekelum, de tijd waarop de meeste lopers binnenkomen is tussen 10.00 en 14.00 uur. De complete route is te vinden op www.trailwalker.nl, tijdens het evenement zijn de lopers live te volgen op deze website.

 - terug - 
Andrew en Marian Rap dansen sterren van de hemel
Artikel uit Ede Stad, dinsdag 12 april 2011

dinsdag 12 april 2011
OTTERLO - De voetjes van de vloer, maar dan wel swingend op een hoog niveau. Andrew en zijn partner Marianne Rap wonnen zaterdag de danswedstrijd tijdens het evenement 'Dancing with OBK'.

De Waldhoorn vormde het decor van dit tweejaarlijks dansfestijn dat de muziekvereniging op poten zet. Vijf bekende Otterloërs dansten met vijf ervaren dansers van Swingpoint Dance & Sports te Ede. Een half jaar lang oefenden zij diverse dansen zodat zij goed voor de dag kwamen.

De livemuziek werd verzorgd door OBK zelf en in de jury zaten Peter van Breenen (eigenaar van Swingpoint), Evert van Milligen (wethouder) en niet te vergeten de BadBoyz.

Vanaf 19.30 tot 22.45 uur werden driehonderd bezoekers getrakteerd op diverse vormen van stijldansen, een optreden van een rolstoelpaar en Streetdance groep Plan B. Natuurlijk traden de BadBoyz ook zelf op. Na het officiële deel werd de avond afgesloten met DJ Erwin van Dijk. Tot in de late uurtjes ging het feest nog door. Dancing with OBK was professioneel georganiseerd.  

 - terug - 
'Dancing with OBK Otterlo'
Artikel uit Ede Stad, zaterdag 02 april 2011

zaterdag 2 april 2011
OTTERLO - Dancing with...wie? In 2009 heeft OBK zijn intrede gemaakt met het nieuwe evenement 'Dancing with OBK'. Zaterdag 9 april is De Waldhoorn weer de locatie van de samenwerking tussen Swingpoint en OBK Otterlo.

Gebaseerd op 'Dancing with the stars', maar dan met BO'ers (Bekende Otterloërs) die met intensieve lessen bij dansschool Swingpoint nieuwe passen instuderen en met elkaar de strijd aan gaan tijdens een show vol spektakel met live muziek verzorgd door muziekvereniging OBK (Oefening Baart Kunst) Otterlo.

Uit reacties na het evenement kon de organisatie duidelijk opmaken dat de avond zeer geslaagd was. Door dit grote succes van 'Dancing with OBK' 2009 wil de organisatie het evenement uitbreiden tot een frequent terugkomend evenement, met meer show en spektakel.

De vijf dansparen zijn in de maand oktober aan de slag gegaan met de trainingen onder begeleiding van Swingpoint en OBK is ook al in volle gang met de muzikale ondersteuning. Het zal een wedstrijd zijn met meer show en spektakel, zoals beloofd. Dit keer echte bekende Nederlanders in de jury de BadBoyz (Xfactor 2010) en wethouder Evert van Milligen die zelf in 2009 op de dansvloer stond, onder deskundige leiding van Peter van Breenen dansschoolhouder van Swingpoint.

Een bijzonder optreden met een rolstoeldanspaar en een optreden verzorgd door Streetdance groep Plan B. Natuurlijk zullen de BadBoyz zelf ook niet achter blijven en optreden deze avond. Na afloop van de wedstrijd kan het publiek zelf de dansvloer op met DJ Erwin van Dijk. De avond zal door onze gastheer Bert Bolwerk en vrouw Cora Stegman gepresenteerd worden.

,,Het doel van dit evenement is dat wij voor de bevolking van Otterlo en omstreken een groot evenement willen organiseren die saamhorigheid en vermaak teweeg brengt. Dit gaat helemaal lukken, de bevolking kan niet wachten tot de het evenement daar is'', zegt mede-organisator Henry Zwanenburg.

De kaartverkoop is vanaf 7 maart begonnen en er zijn er nog maar een paar in de verkoop. De kaarten zijn verkrijgbaar via het verkooppunt Spar Centen in Otterlo. Voor vragen kunt u naar onze website www.dancingwith.obkotterlo.nl .

 - terug - 
Muzikale fysiotherapeute speelt al 12,5 jaar op haar waldhoorn
Artikel uit Ede Totaal, zaterdag 02 april 2011

 - terug - 
NL doet muziek en actie in de gemeente Ede
Artikel uit Edese Post, vrijdag 25 maart 2011

 - terug - 
Bekende Otterloërs dansen in Dancing with OBK 2011
Artikel uit Ede Stad, maandag 07 maart 2011

maandag 7 maart 2011 13:41
EDE - In de show van Dancing with OBK 2011, die op 9 april in de Waldhoorn in Otterlo plaatsvindt, zullen 'Bekende Otterloërs' met elkaar de strijd aangaan.

Dancing with OBK is gebaseerd op Dancing with the stars. De vijf nieuwe dansparen zijn in oktober 2010 aan de slag gegaan met de trainingen bij dansschool Swingpoint. OBK is in volle gang met de muzikale ondersteuning. De evenementencommissieleden van OBK, Michiel Helder, Karin van Leusden en Henry van Zwanenburg, willen de show uitbreiden tot een terugkomend evenement.

De avond wordt gepresenteerd door gastheer Bert Bolwerk en gastvrouw Cora Stegman. De paren zullen dansen laten zien op wedstrijdniveau. In de jury zitten oud-X-factordeelnemers BadBoyz en wethouder Evert van Milligen, die zelf in 2009 op de dansvloer stond. Onder deskundige leiding van Peter van Breenen, dansschoolhouder van Swingpoint, beoordelen zij de wedstrijd. Deze avond zal ook een rolstoeldanspaar een optreden geven, net als Streetdancegroep Plan B. Na de finaleronde zal het publiek haar stem mogen laten horen en bepalen wie de winnaar is van Dancing with OBK 2011. De Dancing King van 2009, Conrad Brunekreeft, zal de wisselbeker uitreiken. Als klap op de vuurpijl volgt een optreden van de BadBoyz en na afloop van de wedstrijd gaat het publiek zelf de dansvloer op met DJ Erwin van Dijk.

De BO'ers worden weer zo lang mogelijk geheim gehouden, maar er is toch al een tipje van de sluier opgelicht door anonieme interviews in de Dorpspraet van Otterlo. Deze interviews kunt u ook bekijken op de website van dit evenement http://dancingwith.obkotterlo.nl

De organisatie heeft zichzelf als doel gesteld om een groot evenement te organiseren dat saamhorigheid en vermaak teweeg brengt. De kaartverkoop start op 7 maart bij Spar Senten. Wees er snel bij, want op is op.

 - terug - 
Nieuwe sportzaal in Otterlo op huidige locatie
Artikel uit Ede Stad, vrijdag 04 maart 2011
vrijdag 4 maart 2011
OTTERLO - Ede gaat in Otterlo een nieuwe sporthal optrekken aan de Sportlaan. Dat is de plek waar nu nog de SERO-sportzaal staat.

Sportclub BSVO en muziekvereniging OBK zijn de eerste gegadigden voor de nieuw te bouwen ruimte

De huidige zaal voldoet niet meer aan de eisen. Ook de leerlingen van de Ericaschool volgen hier hun bewegingsonderwijs, maar het gebouw wordt door directeur H. Koeweiden omschreven als ,,versleten, afgeschreven en lek." Dat er een nieuw gebouw moet komen is één, maar over de plaats waar dit moet gebeuren was tot nog toe onduidelijkheid. Gemeente Ede had een plan ontwikkeld om een nieuwe sportzaal te bouwen aan de Weversteeg, waar nu voetbalvelden liggen. De voetbalvereniging verhuist naar de Houtkampweg, maar dit betekent dat de bouw van de nieuwe sportzaal niet kan beginnen voor 2014.

Verwacht wordt dat de bouw begin 2012 kan starten. Tegen de sportzaal aan komt dan ook een gebouw voor OBK. Voorzitter Frits Zwanenburg is blij dat er eindelijk stappen zijn genomen; de vereniging kampt met een capaciteitsprobleem. De huidige repetitieruimte is te klein en verouderd. ,,Als we oefenen met de fanfare in de huidige repetitieruimte kan het geluid geen kant op. We worden er horendol van."

Zwanenburg hoopt dat er zelfs een multifunctioneel gebouw aan de Sportlaan komt. ,,In Otterlo hebben we momenteel geen ruimte waar 500 man in past. Als de koorschool een optreden heeft, moeten ze uitwijken naar Ede. Het is van de zotte dat we daar geen geschikte zaal voor hebben. Het zou mooi zijn als er een gebouw komt dat beschikbaar is voor grotere evenementen."

Voordat de plannen rond zijn, moet het bestemmingsplan worden aangepast. Zwanenburg: ,,Dat kan zo een jaar in beslag nemen, maar dan zijn we alsnog sneller dan wanneer we wachten op de ruimte aan de Houtkampweg. We moeten op voorhand bekijken of er aan de Sportlaan ruimte is voor een groot gebouw. Is dit niet het geval, dan is het zonde van de investering en zullen we alsnog op de voetbalvelden terechtkomen."

Dinsdag 15 maart wordt de structuurvisie voor Otterlo besproken in de gemeenteraad. Hier zal meer duidelijkheid moeten ontstaan over de financiële invulling van het project  
 - terug - 

Artikelen van 2010

12 dec 2010 - Spetterend kerstconcert OBK, met Rotterdamse gospelinvloeden
03 okt 2010 - Van den Ham lid van verdienste bij OBK Otterlo
28 jun 2010 - Muzikanten uit Nederland bezochten in dit weekend Chrudim
12 jun 2010 - Ede Dweilstad met 17 kapellen

 - terug - 
Spetterend kerstconcert OBK, met Rotterdamse gospelinvloeden
Artikel uit Ede Stad, zondag 12 december 2010
Spetterend kerstconcert OBK, met Rotterdamse gospelinvloeden

zondag 12 december 2010
OTTERLO - OBK Otterlo krijgt bezoekers van het (gratis) kerstconcert zaterdag 18 december in De Waldhoorn van hun stoel.

De evenementencommissie van OBK geeft dit jaar een totaal andere draai aan het concert. Volgens commissieleden Henry Zwanenburg, Michiel Helder en Karin van Leusden zal het voor het publiek lastig worden om stil te blijven zitten. ,,We hopen hiermee, net als met voorgaande grote evenementen, OBK Otterlo neer te zetten zoals de vereniging nu is. Namelijk een jonge enthousiaste vereniging die graag zijn best doet om door middel van spetterende optredens en verschillende evenementen het publiek te vermaken."

In De Waldhoorn zijn 18 december de twaalf leden van 'Today’s Black Gospelkoor ’n Tune' uit Rotterdam te gast. De warmte in de muziek en hun uitstraling en zang staan alle garant voor een swingende avond. Het koor wordt muzikaal ondersteund door leden van OBK Otterlo.

Het concert begint om 20.00 uur, de zaal is vanaf 19.30 uur geopend.

 - terug - 
Van den Ham lid van verdienste bij OBK Otterlo
Artikel uit Ede Stad, zondag 03 oktober 2010
Van den Ham lid van verdienste bij OBK Otterlo

zondag 3 oktober 2010
OTTERLO - In de loop der jaren bespeelde hij wel alle instrumenten, Marinus van den Ham. Zaterdagavond werd hij tijdens het jaarlijkse verlotingsconcert gelauwerd vanwege zijn zestigjarig lidmaatschap van de Otterlose muziekvereniging Oefening Baart Kunst (OBK).

Van den Ham - zijn favoriete muziekinstrument is de es-bas - werd door voorzitter Frits Zwanenburg benoemd tot lid van verdienste. Eerder dit jaar kreeg Van den Ham voor bewezen diensten al een oorkonde opgespeld van Marc Gouswaart, afgevaardigde van de bond KNFM.
Op zijn verjaardag, 13 oktober 1950, werd Van den Ham als dertienjarige knul lid van OBK. In de periode tussen 1979 en 1989 was hij voorzitter. In de jaren negentig vervulde hij gedurende vier jaar opnieuw een bestuursfunctie. Kenmerkend voor Van den Ham is zijn trouwe repetitiebezoek. Zwanenburg noemde hem een rustige, onopvallende maar zeer muzikale man in wiens leven de muziek een grote rol speelt. Na de toespraak speelde de fanfare Van den Hams lievelingsmars: 'Gluck auf'.

Het publiek kon zaterdag genieten van een gevarieerd programma. Het Otterloos Jeugd Fanfare Ensemble beet het spits af onder leiding van dirigent Mark Snitselaar. Daarna kon het publiek luisteren naar achtereenvolgens het jeugdslagwerk en de drumband onder leiding van Marc Gouswaart.
Na de pauze speelde de fanfare 'Ceremonial march'. Van den Ham werd gehuldigd na 'Ratatouille satirique'.  

 - terug - 
Muzikanten uit Nederland bezochten in dit weekend Chrudim
Artikel uit Chrudimsky, maandag 28 juni 2010

Originele artikel uit de Chrudimsky: deel 1, deel 2.

Ruwe vertaling m.b.v. google vertaalmachine:

(Tekst onder de foto op de voorpagina)

Muzikanten uit Nederland bezochten in dit weekend Chrudim

Nederlandse musici (OBK) brachten dit weekend een bezoek aan Chrudim. Ze begonnen zaterdag aan de voet van de uitkijktoren Bare in de recreatieve bossen. De sympathieke Nederlanders hebben gisteren deelgenomen aan een fanfare festival dat plaatsvond aan het Resselovo Square in Crudim. De bezoekers genoten deze zondagmiddag, met in het gezelschap één de grote hit Josef Zima.

(Tekst naast de foto)

Mensen op de uitkijk bij een horror nacht

Zaterdagavond is er gestart met een nieuw evenement bij de uitkijktoren; een filmavond. Voordat de werkelijke vertoning van de film was er de mogelijkheid om culturele evenementen bij te wonen. Dit trok veel bezoekers. Het was mogelijk om alcoholische en niet alcoholisch dranken en voedsel te kopen in de bar. Verschillende mensen zijn niet van plan zich te laten verwennen, maar genieten van een romantische sfeer; een vuur en zelf gebraden worstjes.

vervolg pagina 3

(Eerste stuk artikel)

Bij de uitkijktoren is een ware horror nacht ervaren, de toeschouwers zongen dit toe.

Op het witte doek kwamen bekende acteurs tot leven.

Zaterdagavond begon met een nieuwe uitkijktoren en een action bar. Voordat de werkelijke vertoning van de film begon was er de mogelijkheid om culturele evenementen bij te wonen. De bus die de hele weg naar boven ging, waar Nederlandse muzikanten hun blaas en percussie instrumenten uitpakten en bekende nummers begonnen te spelen. O.a. Rosamunde fo een rock klassieker Smoke on the Water van Deep Purple. Toen de Nederlanders klaar waren speelde de band Funktomass Music.

(Tekst onder de foto)

De Filmnacht begon toen het donker was. Voor de schemering begon en de bezoekers aan de recreatieve bossen uiteenlopende klaagzangen van plezier lieten horen, had de organisator niet te klagen over de belangstelling.

 - terug - 
Ede Dweilstad met 17 kapellen
Artikel uit Ede Stad, zaterdag 12 juni 2010

EDE - Kapel Decibel uit Ede heeft voor zaterdag 19 juni de twintigste editie van Ede Dweilstad op poten gezet. Inmiddels is dit muzikale evenement een begrip in Ede en omgeving, een dag waarop veel verschillende dweilorkesten het Centrum van Ede opvrolijken met muziek. Dit jaar hebben zich 17 kapellen ingeschreven.

De Kapellen komen uit heel Nederland, van Otterlo tot Rosmalen en van Delft tot aan Vierlingsbeek en brengen ieder op hun eigen wijze bekende en minder bekende nummers ten gehore die uitnodigen om mee te swingen. Vanaf 11.00 uur zullen de kapellen hun muziek ten gehore brengen, met als afsluiting natuurlijk het gezamenlijke optreden op het Museumplein. Alle 17 kapellen zullen om 17.30 een aantal nummers gezamenlijk spelen. ,,De mensen die al eerder hierbij aanwezig zijn geweest, weten dat het zeer de moeite waard is om naar te komen luisteren'', aldus een organisator. Het Museumplein is het hart van Ede Dweilstad. Daar worden de kapellen 's morgens ontvangen en van hieruit vertrekken ze het dorp in. Regelmatig speelt er ook een kapel op het Museumplein wat het nog gezelliger maakt om op een terrasje een drankje te nuttigen. ,,Natuurlijk houden we er rekening mee dat Nederland die middag moet voetballen en zullen er voor zorgen dat het kijkplezier niet wordt verstoord. Na het gezamenlijke optreden zal Kapel Decibel zelf nog spelen op het Museumplein van 18.00 tot ongeveer 19.30 uur.

Orkesten
De kapellen die komen spelen, zijn: Blaaskapel Spuugzat uit Zaltbommel (zelfs bekend in Engeland, wat geheel te danken is aan het succes van de bezoeken aan Burnham on Sea, waar zij elke drie jaar heengaan), Dweilorkest de Kènderkùpkes uit Rosmalen (repertoire varieert van carnavalskrakers tot Hollandse meezingers, tijdens het carnavalsseizoen zijn ze te herkennen aan een variëteit van zwart-wit-rode carnavalskleding, na de carnaval aan de rood-zwarte polo's), Bressband BOB uit Best (populaire swingende muziek, die bij de uitstraling en het enthousiasme van de groep past), Orkest James Overlast uit Duiven (fun, feest, en mix van Hollandstalig, meedeiners en humor), Dweilorkest HetKenNet uit Dodewaard (gezelligheid hoog in het vaandel), De Rijpijpers uit Wageningen (oud-studentenmuziekgroep), Dweilorkest Spiekerhèrt uit Nijmegen, Kapel Iren3 uit Ede (Derde orkest van Showband Irene), Blaaskapel Caecilia uit Veenendaal (Frans Bauer tot Dixie-muziek, van polka tot oud-Hollands), Bende CV “DeVossewakers" uit Berlicum (26 man), Blaasgroep "De Graspiepers" uit Delft, Dweilorkest “Niks Aparts" uit Uden, Kapel “Team Plezier" uit Rosmalen, Gelegenheidsorkest van OBK Otterlo, Kapel “Dè Stûtter Nie" uit Vierlingsbeek, De Doornblazers uit Best, Het Muziekske Orthinon" uit 's Hertogenbosch (20 muzikanten).

Meer informatie over Ede Dweilstad is te vinden op: www.ededweilstad.nl.

 - terug - 

Artikelen van 2009

23 nov 2009 - Drukke Sinterklaasintocht Otterlo
22 nov 2009 - Rhytm Xperience
09 nov 2009 - Conrad Brunekreef is OBK's 'Dancing King'
09 sep 2009 - 'Dancing with the BO-stars in Otterlo'
15 jul 2009 - Daverend slagwerk
08 apr 2009 - Paasvuur Otterlo
12 feb 2009 - Open podium in De Aanloop

 - terug - 
Drukke Sinterklaasintocht Otterlo
Artikel uit Ede Stad, maandag 23 november 2009

OTTERLO - Sinterklaas heeft zaterdag een bezoek gebracht aan het dorp Otterlo. Vanaf 13.30 uur verzamelden de kinderen en hun ouders zich bij dorpshuis de Aanloop. Even na tweeën arriveerde Sint en zijn pieten. Na een kort welkomstwoord door Festiviteiten Comité Otterlo (FCO) werd een rondrit door het dorp gemaakt.

In tegenstelling tot vorig jaar, toen het hard sneeuwde, was de temperatuur nu erg aangenaam. ,,De vele kinderen en het mooie weer waren aanleiding voor een extra grote ronde door het dorp", aldus Arno Mulder van FCO, voor wie het dubbelfeest was, hij was zaterdag namelijk jarig. Sinterklaas is ook op bezoek geweest bij het verzorgingstehuis Eureka. Na de rondrit is door Fred-Ric een Super Sinterklaas Show opgevoerd in de SERO en een film getoond in het dorpshuis. Ieder kind kreeg na afloop een lekkernij namens de Sint.

 - terug - 
Rhytm Xperience
Artikel uit Nieuwsbrief Stedelijke Harmonie Sint Antonius - Weert, zondag 22 november 2009

Klik hier voor het artikel over Rhytm Xperience

 - terug - 
Conrad Brunekreef is OBK's 'Dancing King'
Artikel uit Ede Stad, maandag 09 november 2009

OTTERLO - Conrad Brunekreef is een jaar lang 'The Dancing King' van Otterlo. Brunekreef kwam samen met zijn danspartner Anouk als beste uit de bus tijdens Dancing with OBK. De hoofdprijs was overigens voor Henri Zwanenburg, die namens OBK de 'contest' organiseerde. Zwanenburg vroeg zijn vriendin Kim Blotenburg - zoals het hoort op zijn knieën - ten huwelijk. Nadat een verbouwereerde Kim 'ja', had gezegd, kon de avond in De Waldhoorn helemaal niet meer kapot.

door Jan de Boer

Maanden hadden de vijf deelnemers elke zaterdagmorgen geoefend bij Swingpoint aan het Kuiperplein in Ede. Alles hadden zij gedaan om tijdens Dancing with OBK goed voor de dag te komen. Dat gold overigens niet alleen voor de twee dansers en de drie danseressen, maar voor alle vijf bekende figuren in de parel van de Veluwe. Ook OBK kwam goed voor de dag. De muziek was tot in de puntjes verzorgd.
De presentatie van Cora Steegman en Bert Bolwerk was prima. Iets wat ook gezegd kon worden van de juryleden Peter van Breenen en Machteld Molenboer, die aangevuld met de Otterlose uitvoering van Gordon, een deskundig oordeel gaven over de dansprestaties. De hele entourage in De Waldhoorn was pico bello, heel professioneel. Via een televisiescherm kon vanuit de zaal een kijkje genomen worden in het 'zenuwcentrum' van de deelnemers.
'Adel verplicht', kregen Conrad Brunekreef en partner Anouk te horen toen zij de wisselbeker in ontvangst namen. Daarmee werd meteen gezegd dat OBK het niet bij één Dancing with OBK houdt. Een juiste beslissing, zo lijkt het. Want de eerste editie kan zonder overdrijving een doorslaand succes worden genoemd.
Dat was het niet voor wethouder Evert van Milligen. De Edese bestuurder zat met zijn partner Yvonne bij de eerste twee afvallers. De jury roemde niet de dansprestaties van Van Milligen, wel zijn knuffelgehalte. Ook Kim Bunt en haar danspartner Andrew moesten voor de finale afhaken.
In de finaleronde hadden de winnaars en Hennie Meijer met partner John 85 punten voor Hanneke Blotenburg en partner Michael met 75 punten. De decibellenmeter nam het applaus op. Daardoor behaalde het koppel Conrad Brunekreef en partner Anouk de eerste plaats.

 - terug - 
'Dancing with the BO-stars in Otterlo'
Artikel uit Ede Stad, woensdag 09 september 2009

OTTERLO - 'Dancing with the stars' van muziekvereniging OBK Otterlo houdt de gemoederen in het dorp al danig bezig. En dat vooral omdat er vijf BO'ers (Bekende Otterloërs) aan 'the contest" meedoen. Intussen is al wel bekend dat wethouder Evert van Milligen één van de BO'ers is die meedoet. Elke zaterdag oefent 'dancing Evert' met de andere BO' ers bij Swingpoint in Ede. Op 7 november wordt in De Waldhoorn bekend wie de danswedstrijd gaat winnen.

door Jan de Boer

Al wel bekend is dat het in totaal twee heren en drie dames zijn. Wie die andere vier zijn. Ja, dat is de grote vraag in Otterlo. Henri Zwanenburg van OBK Otterlo wil de namen nog niet kwijt. Bijvoorbeeld de naam van Andries Mijnhardt, de voorzitter van de plaatselijke dorpsvereniging, wordt genoemd en ook die van Eve Sauer, naar het schijnt een begenadigde danseres. Wie het weet, mag het in Otterlo zeggen.

De vijf deelnemers weten intussen wel dat - ook bij het dansen met een professionele partner nij Swingpoint - oefening kunst baart. OBK Otterlo houdt de danswedstrijd om wat meer aan de weg te timmeren, vertelt Henri Zwanenburg. ,,Dat doen we ook om meer geld te krijgen, omdat de subsidie van de gemeente is verlaagd. En ook om meer activiteiten voor het dorp te organiseren." Het was overigens geen enkel probleem om deelnemers aan 'Dancing with the stars' te strikken. Otterloërs houden van dansen, zo lijkt het. OBK Otterlo had vijf kandidaten nodig. Al na zes telefoontjes was dat klusje geklaard. Zwanenburg zelf wil niet kwijt welke BO'ers er in november aan de danswedstrijd meedoen. ,,Door middel van flyers, die we in de eerste week van oktober in het dorp gaan ophangen, maken we bekend wie de deelnemers zijn", wil hij alleen kwijt. Tijdens de dansavond in De Waldhoorn zit ook een Bekende Nederlander (BN'er) in de jury. Zwanenburg wil ook niet kwijt wie dat wordt. Als het aan de OBK'er ligt blijf er voorlopig een waas van geheimzinnigheid. ,,De vijf deelnemers oefenen inderdaad bij Swingpoint. Tijdens de wedstrijd zullen zij begeleid worden door de muzikanten van OBK."

De entree is vijftien euro per persoon. ,,Daarvoor krijg iedereen ook één consumptie. Na de 'dancing with the stars' wordt het vrij dansen." In het begin van de avond wordt er nog een dansshow gegeven. Door de Waldhoorn worden hapjes en drankjes verzorgd. We houden de dansavond voor de eerste keer. We bekijken eerst hoe de reacties zullen zijn. Maar ik ga er van uit dat we 'dancing' vaker gaan organiseren. De kaartverkoop loopt al goed."

Door het enthousiasme van Henri Zwanenburg heeft de in Otterlo wonende wethouder Evert van Milligen zich laten overhalen. Iets waar hij achteraf gezien geen enkele spijt van zegt te hebben. Al enkele weken is hij in training. ,,Eigenlijk kan ik helemaal niet dansen. Maar ik zie toch enige progressie. Dansen vind ik hartstikke leuk om te doen."

 - terug - 
Daverend slagwerk
Artikel uit Edese Post, woensdag 15 juli 2009

VOORTHUIZEN - Zaterdag werd op het terrein van Muziekvereniging Crescendo te Voorthuizen het Van den Hul & Luigjes Slagwerkconcert gegeven. Aan dit festijn deden vier verenigingen mee, OBK Otterlo, De Vriendschapskring uit Ankeveen, Concordia uit Oldebroek en Voorthuizens eigen Percussionband Crescendo.
Dit samenwerkingsverband bestaat ongeveer driekwart jaar en is ontstaan uit een idee van Marc Gouswaart, instructeur te Ankeveen en Otterlo. Het idee was om met z'n allen naar De Efteling te gaan en daar een concert te geven. Dit gaat plaatsvinden in het najaar van 2009. Marc heeft daarom een compositie gemaakt over de attracties van de Efteling, dit nummer werd dus ook gespeeld tijdens het slagwerkconcert van afgelopen zaterdag.
Als thema was gekozen: Wereldreizen, en dit werd uitgebeeld door middel van de vele vlaggen van allerlei landen, die op het terrein waren neergezet. De verenigingen speelden nummers uit Israël, Engeland, Rusland, Japan, De Balkan, Amerika, Brazilië, Duitsland, Frankrijk, Afrika, Oostenrijk enz. De instructeurs die de groepen dirigeerden waren Kees Does, Peter Does en Marc Gouswaart. Het was een heel afwisselend concert, waar voor ieder wat wils werd gebracht. Er waren solo's op xylofoon en bongo, die heel goed werden neergezet.

 - terug - 
Paasvuur Otterlo
Artikel uit Ede Stad, woensdag 08 april 2009

EDE - Ook dit jaar wordt in Otterlo weer een paasvuur georganiseerd op tweede Paasdag (13 april), in samenwerking met Vakantiepark De Zanding. Deze traditie vindt plaats op het Zandingsveld te Otterlo. Op dezelfde dag kunnen inwoners van Otterlo tussen 9.00 en 14.00 uur snoeihout en dergelijke ter plekke aanleveren. Het vuur wordt rond 20.00 uur ontstoken.

 - terug - 
Open podium in De Aanloop
Artikel uit Ede Stad, donderdag 12 februari 2009

OTTERLO - Na vier eerdere succesvolle avonden houdt het Dorpshuis Otterlo 'de Aanloop' aan de Sportlaan alweer het vijfde open podium op vrijdag 3 april van 19.30 tot 22.30 uur. In het dorpshuis kunnen muzikanten, zangers, dansgroepen, rappers, koren, breakdansers, stand-up comedians en cabaretiers optreden. Stijl of geoefendheid is niet belangrijk enthousiasme wel. Voor het slagen van een open podium is allereerst meedoen het belangrijkste, maar ook het stimuleren om eens voor publiek met professioneel licht en geluid op een podium te staan. Voor deelname of voor informatie kan contact worden opgenomen met aanloop@dorpshuisotterlo.nl, tel. 592246 of 06-53802023.

 - terug - 

Artikelen van 2008

06 dec 2008 - Wel een kerstmarkt in Otterlo
05 dec 2008 - Kerstconcert Heartbeat
24 nov 2008 - Warm welkom voor Sint in Otterlo
15 apr 2008 - Open podium Otterlo met Duo Loriën

 - terug - 
Wel een kerstmarkt in Otterlo
Artikel uit Edesche Post, zaterdag 06 december 2008

OTTERLO - Op vrijdag 12 december 2008 wordt door Festiviteiten Comité Otterlo (F.C.O) een openlucht kerstmarkt, centraal op het dorpsplein, georganiseerd. Op deze kerstmarkt is niet alleen plaats ingeruimd voor Otterlose ondernemers en verenigingen, maar ook voor creatieve hobbyisten die zelfgemaakte kerstartikelen willen verkopen. Edwin Lagerweij namens F.C.O laat weten verheugd te zijn dat de kerstmarkt in Otterlo wel doorgaat. Dit in tegenstelling tot in andere Edese dorpen. “De kerstmarkt in Otterlo past precies bij Otterlo: het is niet heel erg groot, maar wel heel erg gezellig en het zorgt altijd voor een echte kerstsfeer in het dorp, aldus Edwin, en ruim voordat wij met de organisatie waren gestart hadden we de eerste aanmeldingen al binnen.” Naast de verkoop van kerstartikelen is ook de Kerstman weer aanwezig. Hij deelt gratis Glühwein en warme chocolademelk uit. Tevens kan een rit in een echte arrenslee worden gemaakt en is er een draaimolen voor de kleine kinderen. Ook zal O.B.K., uiteraard volledig in kerstsfeer, een muzikale noot verzorgen. De F.C.O. zorgt voor een sfeervolle inrichting van het dorpsplein met kerstmuziek, leuke marktkraampjes, Glühwein, kerstbomen, kerstversiering etc. “Op dit moment hebben wij al weer ruim 20 aanmeldingen. Veel bedrijven, verenigingen en particulieren die vorig jaar aanwezig waren hebben zich ook nu weer aangemeld”. Aanmelden kan nog tot 3 december aanstaande. “Wij verwachten dat het aantal nog wel verdubbeld zal worden”. De kerstmarkt wordt gehouden op het dorpsplein aan de Kerklaan. Aanvang is 15.00 uur. De kerstmarkt is rond 21.00 uur afgelopen. Voor vragen, opmerkingen of ideeën kunt u contact met F.C.O via fcotterlo@hotmail.com

 - terug - 
Kerstconcert Heartbeat
Artikel uit Ede Stad, vrijdag 05 december 2008

EDE - Voor het eerst in haar bestaan geeft het vrouwen a-capella koor Heartbeat onder leiding van dirigent Esther de Lang een kerstconcert. Als gasten treden woensdag 10 december in de NPB Kerk aan de Ericalaan 1 mannenkoor Mixed Generation en Jeugdkoor Heemskerk-Amstelveen op. Zij zingen elk apart maar ook samen met Heartbeat. De verwachtingen zijn hooggespannen. Wegens grote belangstelling wordt het concert op één avond twee keer opgevoerd. De aanvangstijden zijn 19.00 en 20.45 uur. Er is nog een beperkt aantal kaartjes verkrijgbaar. De kaartjes zijn uitsluitend telefonisch of per mail te bestellen bij Willy Jansen, tel. 0318-645401 of an.ka@planet.nl Bij de kerk zijn dus geen kaartjes te verkrijgen. De toegang is vrij, maar na het concert wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Heartbeat zingt over het algemeen vierstemmig a-capella en op 10 december worden enkele liederen begeleid door pianomuziek. Inmiddels telt het koor 26 leden. In de maand december is het altijd een drukte van belang met allerlei optredens, zoals woensdagavond 17 december in Barneveld bij Candlelight, vrijdagavond 19 december winkelcentrum Spindop aan de Parkweg.
En de avond van 22 december zal ongetwijfeld onvergetelijk worden. Dan wordt er een kerstconcert georganiseerd door fanfareorkest OBK Otterlo in samenwerking met Heartbeat in de Waldhoorn te Otterlo. Informatie: www.obkotterlo.nl

 - terug - 
Warm welkom voor Sint in Otterlo
Artikel uit Ede Stad, maandag 24 november 2008

OTTERLO - Sinterklaas en zijn pieten kregen zaterdagmiddag een warm welkom in Otterlo. ,,Het was hartstikke druk. Vanwege de sneeuw maakten we ons wel zorgen of er veel mensen zouden komen. We hebben toen twee verkenningspieten naar dorpshuis De Aanloop gestuurd en er bleken al veel kinderen en hun ouders te staan. Even na twee uur kwam toen de Sint aan samen met OBK Otterlo", vertelt Erwin van Bostelen van Festiviteiten Comité Otterlo (FCO). Het comité had nog wel een noodscenario klaar liggen voor slecht weer, maar dat bleek niet nodig. ,,De sneeuw heeft geen problemen opgeleverd." In het dorpshuis werd de Sint welkom geheten door Bert Bolwerk. Daarna maakten Sinterklaas en zijn pieten een rondrit door het dorp met daarachter ,,een hele meute kinderen". De optocht deed ook verzorgingshuis Eureka aan. ,,Daar werden de ouderen ook door de Sint verwend." Later werd er met de oudere kinderen film gekeken en was er voor de jongere kinderen een goochelact en luchtkussen.

 - terug - 
Open podium Otterlo met Duo Loriën
Artikel uit Ede Stad, dinsdag 15 april 2008

OTTERLO - De vierde editie van de succesvolle open podium-avonden in dorpshuis De Aanloop in Otterlo staat in de startblokken. Vrijdag 18 april geven plaatselijk en regionaal talent weer hun visitekaartje af tijdens een avondvullend programma boordevol muziek, zang, dans, toneel en magic.

Het open podium is een initiatief van de gemeente Ede en wordt uitgevoerd door Stichting Cultura Ede en de Welstede Welzijnsgroep. De organisatie van de open podium-avonden in het Otterlose dorpshuis is in handen van Bea Bakker, Karin van Leusden, Gert van der Meijden en Johan Dijkhorst.
,,Optreden op een Open Podium is voor iedereen'', legt Johan Dijkhorst uit. ,,Muzikanten, zangers, rappers, dansers, schrijvers, dichters, toneelspelers, maar ook kleine en grote gezelschappen zijn welkom. De stijl is niet belangrijk, enthousiasme en durf wel! Het open podium biedt plaatselijk en regionaal talent de mogelijkheid tot een optreden voor eigen publiek en fans op een podium met professioneel licht en geluid.''
Duo LoriënNaast optredens van de blokfluit- en ritmesectie van muziekvereniging OBK uit Otterlo, zangeres Rosanne Blufpand, illusionist Beyond de Magic, rockgroep Mirage en zanger Jacques komt vrijdag 18 april ook het aanstormend 'Duo Loriën' - Daphne en Gabriëlle Jager uit Andelst - naar Otterlo. Dit muzikale duo, dat onlangs een eerste cd op de markt heeft gebracht, schrijft zelf haar Engelstalige en Nederlandstalige repertoire en begeleidt zichzelf op harp en gitaar. De muziek laat zich omschrijven als sfeermuziek in het genre singer-songwriter.

Het open podium begint om 19.30 uur. De zaal is om 19.00 uur open en de entree is gratis.

 - terug - 

Artikelen van 2007

06 nov 2007 - KNA Lunteren en Irene Ederveen winnen wisselbeker
18 jun 2007 - Zeventiende keer swingen in Ede-Centrum
23 apr 2007 - Burgemeester Robbertsen reikt koninklijke onderscheidingen uit
18 apr 2007 - CDA: 'Samenspel: de basis voor amateurkunst'
10 apr 2007 - Kinderen met lampion naar paasvuur

 - terug - 
KNA Lunteren en Irene Ederveen winnen wisselbeker
Artikel uit Ede Stad, dinsdag 06 november 2007

LUNTEREN - Het concert en podiumconcours van de Edese Federatie wat afgelopen zaterdag in "Ut Sporthuus" in Lunteren werd gehouden is een bijzonder geslaagd en succesvol concours geworden, waar ook in afwachting van de resultaten de nodige spanning aanwezig was. In een ontspannen sfeer, waarbij de goede organisatie en aankleding van de activiteiten in de sporthal opvielen werd op hoog niveau muziek gemaakt, en was er voor de juryleden de heer Jongen uit Assen en de heer Stoffels uit Thorn veel inzet nodig om de 13 verschillende optredens te beoordelen.

Omstreeks tien uur zaterdagavond kon voorzitter H. Jacobsen na woorden van dank aan organisatie en anderen waaronder ladyspeaker Wilma Hendriks de uitslag bekend maken Toen bleek dat bij de orkesten de fanfare van KNA Lunteren met 91 punten de wisselbeker opnieuw had gewonnen , op de voet gevolgd door OBK Bennekom met 90 punten. 3e was jeugdorkest Edese Harmonie,4e Edese harmonie, 5e OBK Otterlo, 6e Irene Ederveen, 7e de Harmonie Ede, en Excelsior Harskamp.Bij de slagwerk en malletbands was het de malletband van Irene Ederveen die met 90,.5 punt de wisselbeker behaalde, eveneens op de voet gevolgd door de malletband van KNA Lunteren met 90 punten.

De jeugdslagwerkgroep van KNA behaalde een verdienstelijke 3e plaats met 84,25 punt, de Harmonie Ede werd 4e en OBK Otterlo 5e. Wethouder Wilke Dekker verzorgde de uitreiking van de bekers en sprak zijn waardering uit voor het muzikale niveau in Ede. De Edese federatie kan teruzien op een bijzonder muzikaal en succesvol evenement.

 - terug - 
Zeventiende keer swingen in Ede-Centrum
Artikel uit Ede Stad, maandag 18 juni 2007

EDE - Kapel Decibel uit Ede hield zaterdag voor de zeventiende keer het evenement Ede Dweilstad. Ook deze keer was er sfeer en gezelligheid door een grote verscheidenheid van kapellen en groepen, die in het Centrum van Ede hun muzikale prestaties aan het publiek toonden. Ze stonden door het hele centrum en aan het eind van de dag presenteerden de dweilorkesten zich op de het Museumplein. Een groot deel van de 250 deelnemende muzikanten was op en nabij het podium op het Museumplein te vinden.

 - terug - 
Burgemeester Robbertsen reikt koninklijke onderscheidingen uit
Artikel uit Ede Stad, maandag 23 april 2007

A. Hol uit Harskamp en G.D. van Kruistum uit Otterlo Lid in Orde van Oranje-Nassau
De heren A. Hol (59) uit Harskamp en G.D. van Kruistum (63) uit Otterlo zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester R.C. Robbertsen van Ede heeft hen zaterdag 21 april 2007 de versierselen opgespeld die horen bij deze koninklijke onderscheiding.

Zij ontvingen de onderscheiding voor hun bijzondere verdiensten voor muziekvereniging Excelsior Harskamp en omdat zij beiden 50 jaar lid zijn van de vereniging. De uitreiking vond plaats tijdens het voorjaarsconcert van Excelsior Harskamp in De Nieuwe Spil in Harskamp.

De heer Hol heeft diverse bestuursfuncties bekleed. Op dit moment is hij voorzitter van Excelsior Harskamp. Daarnaast is en was hij als vrijwilliger betrokken bij andere activiteiten. Zo verzorgt hij de archivering en het onderhoud van de instrumenten. Ook was hij marsleider en lid van de muziekcommissie. En hij heeft jarenlang muziekles gegeven aan de jeugd. De heer Hol is vanaf 1987 contactpersoon namens Excelsior bij de Edese Federatie van Muziekverenigingen en bij de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekgezelschappen. Hij zette zich mede in voor het verkrijgen van de voormalige militaire bioscoop in Harskamp als nieuw verenigingsgebouw van Excelsior Harskamp.

De heer Van Kruistum heeft zich zeer verdienstelijk gemaakt voor Excelsior. Van 1986 tot 1996 gaf hij als jeugdleider van beginnende muzikanten een avond in de week muziekles. Al ruim 35 jaar bouwt hij decors, kramen voor bazaars en prijzenkasten. Hij is de technische man van het nieuwe verenigingsgebouw. Sinds 2000 is de heer van Kruistum afgevaardigde namens Excelsior in het algemeen bestuur van Stichting Dorpscentrum De Nieuwe Spil. Verder was hij 21 jaar vrijwilliger bij de brandweersecties Harskamp en Otterlo van de gemeentelijke brandweer in Ede. Sinds 1998 is hij, als inwoner van Otterlo, ook lid van muziekvereniging OBK Otterlo.

 - terug - 
CDA: 'Samenspel: de basis voor amateurkunst'
Artikel uit Ede Stad, woensdag 18 april 2007

EDE - ,,Amateurkunst heeft voor het CDA een hoge prioriteit. Dit komt tot uitdrukking in het college-convenant 2006-2010. Daar komt bij dat evaluatie van de subsidiering van de amateurkunst nog moet plaatsvinden. Vooruitlopend daarop heeft de CDA-gemeenteraadsfractie veldwerk gedaan'', aldus fractievoorzitter Bert Komdeur.

CDA-fractieleden hebben diverse amateurkunstverenigingen binnen de gemeente Ede bezocht en interviews gehouden. Ook is gesproken met de BAK (Belangenbehartiging AmateurKunst), Cultura en de initiatiefgroep Centrum voor Amateurkunst. Feit is dat er behoorlijke financiële knelpunten zijn, mede ontstaan door de bezuinigingen van de afgelopen jaren. ,,In ons rapport doen wij hiervoor aanbevelingen. Ook gaan wij in op mogelijkheden voor meer samenwerking en het aanboren van subsidiestromen bij Rijk en Provincie'', aldus Komdeur.
Raadsleden van het CDA Geeske Telgen en Hillard Fredriks presenteren maandag 23 april aan de hand van een powerpoint-presentatie de resultaten van ons onderzoek onder de titel 'Samenspel: de basis voor amateurkunst' maandag in de raadszaal.

 - terug - 
Kinderen met lampion naar paasvuur
Artikel uit Ede Stad, dinsdag 10 april 2007

OTTERLO - Tussen de vijftig en zestig kinderen liepen maandag mee in de lampionoptocht vanaf de Ericaschool. Samen met Oefening Baart Kunst Otterlo togen zij richting het paasvuur op De Zandig. Ondanks de droogt kon het vuur gewoon doorgaan.

De brandweer had wel uit voorzorg de boel rondom het paasvuur natgespoten. Net als voorgaande jaren kwamen er weer veel mensen af op het spektakel. ,,OBK zorgde voor muziek. Het vuur brandde door de droogte overigens goed”, aldus Gerard Mulder van het organiserende Comité Otterlo

 - terug - 

Artikelen van 2006

10 dec 2006 - Eerste openlucht kerstmarkt in Otterlo
27 nov 2006 - Sint Nicolaas bezoekt Otterlo
19 apr 2006 - Paasvuur Otterlo brandt ‘als een tierelier’
17 apr 2006 - Solistenconcours

 - terug - 
Eerste openlucht kerstmarkt in Otterlo
Artikel uit Ede Stad, zondag 10 december 2006

OTTERLO - Festiviteiten Comité Otterlo (FCO) houdt vijdag 15 december van 16.00 tot 21.00 uur voor het eerst een openlucht kerstmarkt in Otterlo.

In de voorgaande jaren was vooral de zomerperiode de tijd waarin markten en braderieën in het Veluwse dorp werden gehouden, maar binnen de Middenstands Vereniging Otterlo waren al vaker geluiden te horen, dat het wellicht leuk zou zijn om ook in Otterlo, in navolging van enkele andere locaties binnen de gemeente Ede, een openlucht kerstmarkt te organiseren.
Hoofdorganisator namens FCO, Gerard Mulder, meldt dat al veel Otterlose bedrijven zich hebben aangemeld. Zo zijn onder andere Spar Senten, Novy de Vakman, Bakkerij Gebr. Hol, Woonzorghuis Eureka, De Houtiek Speel & Tuinaccessoires en Bloemenboutique Jenny aanwezig op de kerstmarkt. ,,De verwachting is dat wij in totaal zo’n 20 tot 25 deelnemers hebben. Zeker gelet op het feit dat dit het eerste jaar is, en wij ons hoofdzakelijk op lokale bedrijven, verenigingen en particulieren hebben gericht, voldoet dit ruim aan onze verwachting”, aldus Gerard Mulder.

Locatie

De kerstmarkt vindt plaats, centraal op het dorpsplein, aangrenzend aan de basisschool. Op deze kerstmarkt bieden lokale ondernemers, verenigingen en particulieren kerst- en winterartikelen aan. De kerstmarkt is goed bereikbaar en er is voldoende parkeergelegenheid. Naast de verkoop van deze artikelen zal de Kerstman aanwezig zijn en kan van een winterse versnapering genoten worden in één van de ‘Koek en Zopie’-kramen. Tevens is er de mogelijkheid om een rit in een echte arrenslee te maken en zijn er diverse optredens, onder andere van OBK. Het dorpsplein wordt omgetoverd tot waar kerstplein.

Aansluitend aan de kerstmarkt kan in de ‘Otterlose Aprés Ski Hut’ worden genoten van een drankje.

 - terug - 
Sint Nicolaas bezoekt Otterlo
Artikel uit Ede Stad, maandag 27 november 2006

OTTERLO - Ondanks de regen heeft Sinterklaas het dorp Otterlo afgelopen zaterdag 25 november bezocht. Tegen twee uur kwam de verkenningspiet aan bij dorpshuis De Aanloop. Ondanks de regen hadden veel kinderen zich daar al verzameld.

Rond 14.00 uur kwam Sinterklaas, traditioneel op zijn trouwe viervoeter Americo, het dorp binnenrijden. Naar een rondrit door het dorp, onder muzikale begeleiding van muziekvereniging OBK, bracht Sinterklaas een kort bezoekje aan Verzorgingstehuis Eureka. Daarna ging de Sint naar Sero. Fleur Kleur en Chantal Kauwgombal gaven daar een leuke dansshow. Voor de 'grote kinderen' werd Ice Age 2 getoond in het dorpshuis.

Sinterklaas liet weten ook volgend jaar weer naar Otterlo te zullen komen.

 - terug - 
Paasvuur Otterlo brandt ‘als een tierelier’
Artikel uit Ede Stad, woensdag 19 april 2006

OTTERLO - Het jaarlijkse paasvuur trok maandagavond vrij veel bezoekers. Het brandde ‘als een tierelier’. Door de gunstige wind had het dorp geen last van het vuur. Een optocht van schoolkinderen met lampionnen en orkest OBK trok van te voren door het dorp en deed het bejaardentehuis aan. Toen ze aankwamen bij de plek van het vuur, op een grasveld achter camping de Zanding aan de Zandingsweg, werd het vuur aangestoken. Bezoekers bleven, onder het genot van een drankje, tot een uur of tien naar het vuur kijken. Het OBK zorgde nog een half uur voor muzikaal vermaak en daarna was er muziek van de Zanding. Op dit moment brandt het vuur nog steeds. Waarschijnlijk wordt het donderdag uitgespoten en dan rest slechts de as. 

 - terug - 
Solistenconcours
Artikel uit Ede Stad, maandag 17 april 2006

MUZIEK - De Edese federatie van muziekverenigingen houdt op zaterdag 22 april in gebouw de Brink aan de Brinkstraat te Bennekom weer de jaarlijkse solistenwedstrijd. De organisatie is dit jaar in handen van muziekvereniging OBK te Bennekom.

In een veertigtal optredens presenteren ruim vijftig muzikanten zich in een solistenoptreden of met meerdere personen op het muziekpodium. Op deze wijze kan een stuk podiumvrees worden weggenomen en bevorderd dit concours ook de individuele prestatie van de muzikant. De optredens van 10.00 tot 18.00 uur. De toegang tot het concours is gratis. De jury bestaat uit de heer Boerstoel uit Vorden en de piano wordt bespeeld door Chr. Kok uit Ede. Het is bijzonder verheugend dat veel jeugdige muzikanten hebben ingeschreven en het belooft dan ook een muzikale dag te worden met muziek voor elk wat wils. De aanwezigheid van veel publiek zal zeker op prijs worden gesteld door de Edese Federatie.

 - terug - 

Artikelen van 2005

19 nov 2005 - OBK doet het voor de Sint & Piet in het dorp
19 okt 2005 - 'OBK moet snel eigen plek in Otterlo krijgen'
29 jun 2005 - Bezuiniging raakt orkesten in Ede
24 jun 2005 - Feestelijke opening nieuwe fietspaden
22 apr 2005 - Jarig Otterlo viert groots dorpsfeest!
29 mrt 2005 - Veel mensen genieten van hoog paasvuur

 - terug - 
OBK doet het voor de Sint & Piet in het dorp
Artikel uit De Gelderlander, zaterdag 19 november 2005

De Sint heeft vandaag een druk reisschema in de Vallei. Maar ook voor de plaatselijke fanfares is het een drukke dag, zoals voor OBK in Otterlo.

Hoe lang de Otterlose muziekvereniging Oefening Baart Kunst (OBK) al meeloopt in de jaarlijkse Sint-Nicolaasoptocht in het dorp? Voorzitter Frits Zwanenburg weet het niet precies. In ieder geval al zolang Zwanenburg lid is van OBK en dat is al meer dan veertig jaar. De muzikanten van OBK zijn volgens hem niet te betrappen op enige slijtage of bedrijfsmoeheid. "Voor ons is de jaarlijkse sinterklaasoptocht niet alleen een tocht door het dorp, maar ook voor het dorp. Het is een echt lokaal gebeuren waar de hele vereniging naar uitkijkt. Kinderen en hun ouders waarderen het zeer dat we meedoen."

De Ericaschool, de enige basisschool in Otterlo, telt zo'n driehonderd leerlingen. Die zijn er vanmorgen bijna allemaal bij, evenals de vele opa's en oma's. Zwanenburg: "De optocht met de muziek is een echt dorpsgebeuren. Daarnaast is het traditie dat de muziek sint en piet binnenhaalt." Voor het verwelkomen van de goedheiligman in Otterlo repeteert het orkest een keer. De bekende sinterklaas-meezingers komen zo weer vers in het muzikale geheugen.

Nooit eens een ommezwaai overwogen dus? Nou, dat valt mee. De dweilorkest-variant ligt serieus op tafel. "Misschien is dat toch een idee om te proberen. Aan de andere kant is iedereen nog blij en tevreden met ons optreden, dus waarom veranderen?"

 - terug - 
'OBK moet snel eigen plek in Otterlo krijgen'
Artikel uit De Gelderlander, woensdag 19 oktober 2005

Door onze verslaggeefster

OTTERLO - Als er een nieuwe plek voor de voetbalvelden in Otterlo gevonden kan worden, dan moet het ook mogelijk zijn om tegelijk een andere stek te vinden voor de muziekvereniging OBK.

Dat zegt de Edese fractie van GroenLinks/Progressief Ede. De fractie dient een motie in op de volgende begrotingsvergadering op 10 november. Ze wil bereiken dat het college van burgemeester en wethouders belooft dat het zal kijken naar de situatie van OBK. De vereniging heeft geen eigen ruimte. De voorzitter van OBK zei dat vorige week tegen het college, dat die dag een bezoek bracht aan het buitengebied.

Wethouder Wilke Dekker zei toen dat waarschijnlijk voor het eind van het jaar duidelijk is waar de sportvelden naar toe gaan. Op de plek van de velden worden dan huizen gebouwd. De voorzitter vroeg daarna of de oude kantine mag blijven staan. Dit zou een prima plek zijn. GroenLinks/Progressief Ede vindt dat als de velden verhuizen en er een nieuwe sporthal kan worden gebouwd in het dorp, OBK niet weer op de lange baan geschoven mag worden.

 - terug - 
Bezuiniging raakt orkesten in Ede
Artikel uit Ede Stad, woensdag 29 juni 2005

Door onze verslaggevers

EDE - Een handvol Edese orkesten raakt in de problemen door sterk gedaalde gemeentelijke subsidie. Enkele gezelschappen moeten in een jaar bijna drieduizend euro inleveren.

De samenwerkende fanfares en harmonieën, samen goed voor ruim 550 leden, vinden dat veel te gortig. Ze eisen van het gemeentebestuur meer tijd om aan de korting te wennen. Voorzitter Hennie Jacobsen van de fanfarefederatie is niet verbolgen over de bezuiniging op zich. "Maar de indruk was gewekt dat het in fases zou gaan."

Oefening Baart Kunst uit Otterlo (OBK) krijgt dit jaar volgens voorzitter Frits Zwanenburg 5900euro van de gemeente tegen 7800 euro vorig jaar. "Onze vereniging kan dat nooit behappen. We komen aan alle kanten tekort." OBK is in allerijl bezig om een Club van 100 op te zetten. Daarnaast gaat de contributie voor de 34 betalende leden dit jaar met dertig euro omhoog naar 120 euro per jaar. "Dan hebben we nog geluk dat onze oefenlocatie, De Waldhoorn, bijna niets kost."

Jacobsen heeft eenzelfde verhaal voor de Edesche Harmonie, waar hij de voorzitter van is. Dit orkest zag in een jaar de steun verdwijnen voor de muzikale vorming bij de muziekschool van Cultura. "Dat scheelt ons vier- tot vijfduizend euro per jaar. We zijn nu bezig in allerijl een eigen opleiding op te zetten." Jacobsen heeft deze week een gesprek gevoerd met cultuurwethouder Angelique Jonker. Zij liet maandag tijdens de raadsvergadering, na opmerkingen uit de politiek, weten dat ze de zaak nog eens bekijkt.

Voorzitter Henk van Voorst van de belangenvereniging voor de Edese amateurkunst denkt dat de problemen zich tot de genoemde orkesten beperken. "De leden van de fanfares moeten maximaal een euro meer gaan betalen per maand, dus twaalf euro per jaar. Een heel behapbaar bedrag." Hij denkt dat enkele orkesten een verkeerde subsidieaanvraag hebben ingediend. De steun voor de muziekles bij Cultura is volgens hem afgeschaft, omdat de Edesche Harmonie er als enige gebruik van kon maken. "We hebben het nu anders opgezet, zodat er meer balans is in de verdeling."

 - terug - 
Feestelijke opening nieuwe fietspaden
Artikel uit Ede Stad, vrijdag 24 juni 2005

WEKEROM - ,,We hebben 't eindelijk voor elkaar'', glundert 'good old' Mees van de Haar. Als oud-voorzitter van de Wekeromse belangenvereniging en de belangenvereniging NoordOost Ede was hij naast Gedeputeerde Marijke van Haaren en de Edese wethouder Peter van 't Hoog een van de 'hoogwaardigheidsbekleders' die de nieuwe fietspaden van Wekerom naar Harskamp en Otterlo als eerste mocht inwijden.

Door ERIK VAN MIDDENDORP

,,Jarenlang hebben we gestreden voor veilige fietspaden voor met name onze schoolgaande jeugd. Generaties lang werd de vraag gesteld 'Komt er nog een fietspad'. Het ging lang niet vanzelf, maar nu liggen ze er dan toch. Complimenten voor de Provincie, Gemeente, belangenverenigingen en de aannemers. Ik wist niet dat er buiten Wekerom wegenbouwers waren die zulks mooi werk konden leveren'', schetst de oud directeur van de Wekeromse Van de Haar Wegenbouw Groep.

Bonte stoet

Met tientallen skelters en fietsen ging gistermiddag een bonte stoet vanuit Wekerom op weg naar het kruispunt Otterloseweg/Damakkerweg waar een ontmoeting gepland stond met eveneens een groot aantal fietsers en skelters vanuit Otterlo die vergezeld werden door het dweilorkest van de Otterlose fanfare. Samen met Marijke van Haaren en Peter van 't Hoog mocht Mees van de Haar een prachtig bankje 'inzitten' dat hier, ongeveer halverwege het traject, door de Provincie als officiële 'hangplek voor ouderen' werd aangeboden. Vervolgens vertrok 'het hele koor' onder begeleiding van het dweilorkest naar de 'bokkensprong', een beruchte bocht in de Edeseweg, waar de wethouder Van 't Hoog samen met oud-voorzitter Van de Haar op een skelter een lint doormidden mocht rijden om zo het nieuwe fietspad langs de Edeseweg te openen. Na al deze inspanningen op een zonovergoten middag wachtte iedereen een ijskoude traktatie van wegenbouwer Bruil.

 - terug - 
Jarig Otterlo viert groots dorpsfeest!
Artikel uit Ede Stad, vrijdag 22 april 2005

Het jarige dorp Otterlo pakt groots uit. Voor het 1150 jarig jubileum zijn tientallen Otterloërs maandenlang in de weer geweest om het dorp feestelijk aan te kleden met bogen, historische bouwsels en andere versieringen. Maar dat is niet alles. Van 30 april tot en met 7 mei viert Otterlo ook nog eens een écht dorpsfeest!

Door ERIK VAN MIDDENDORP

Een comité bestaande uit Evert van Milligen, Henk Janssen, Ronald Klomp, Gerard de Rooij, Fred Bruil, Ton Blotenburg en Bart Brunekreef is al ruim twee jaar bezig met de voorbereidingen voor het jubileumjaar. De Rooij: ,,Het initiatief om het 1150 jarig bestaan van Otterlo uitgebreid te gaan vieren, ontstond 'onder een goed glas bier'. We hebben links en rechts eens wat mensen aangesproken en vervolgens het 'Comité Otterlo 1150 jaar' opgericht met als doelstelling om laagdrempelige evenementen voor jong en oud te organiseren.''

Organisatie
De Rooij: ,,We werden aangenaam verrast toen bleek dat ons initiatief zo breed werd opgepakt. Het enthousiasme en de saamhorigheid is groot onder de Otterloërs. Op het moment dat je iets in gang zet, haakt men makkelijk aan.'' In het begin vergaderde het Comité eenmaal per maand, maar vanaf januari van dit jaar werd het tweemaal per maand tot zelfs wekelijks. Klomp: ,,Daarbij kwamen ook nog eens de tussentijdse overlegmomenten met de wijkraden en de verenigingen. Het was net een vliegwiel die je in werking zette.

De zes Otterlose wijkraden nemen een belangrijke deel van de activiteiten voor hun rekening. De wijkraden stuurden de wijkbewoners aan, die op hun beurt weer de straatversieringen en een wagen voor de grote optocht voor hun rekening namen. Ook heeft iedere wijk een zeskampteam en 'adopteert' iedere wijk één dag binnen de feestweek.'' Het comité heeft eveneens met alle 23 Otterlose verenigingen om tafel gezeten. De Rooij: ,,De meeste verenigingen doen mee aan de optocht en verzorgen een activiteit tijdens de verenigingsavond. Enkele verenigingen organiseren ook zelf een activiteit. De muziekvereniging OBK voorziet meerdere momenten in het programma van een vrolijke noot.''

Enkele grote bedrijven in en rond Otterlo ondersteunen het programma financieel en met hun diensten. Van Milligen: ,,De plaatselijke middenstanders hebben we een beetje met rust gelaten. Als vereniging hebben zij wel een duit in het zakje gedaan en voor hand en span diensten kunnen we altijd bij hen aankloppen. Het 'food' gedeelte is, na overleg met de plaatselijke horeca, uitbesteed. Het 'drink' gedeelte hebben we in eigen beheer om de kosten deels mee te kunnen drukken. Entree heffen we niet. Uitgangspunt is dat niemand om financiële redenen weg hoeft te blijven!''.'
De samenwerking met de gemeente Ede is tijdens de voorbereiding ook goed verlopen. Bruil: ,,We ontvangen een kleine bijdrage van de gemeente. Tijdens de feestweek zullen burgemeester en wethouders regelmatig van de partij zijn. De afgifte van vergunningen is soepel verlopen. Wel wordt er van de organisatie verwacht dat ze zowel verkeerstechnisch als op het gebied van beveiliging veel zelf regelen.''

Toekomst
Van Milligen is van mening dat Otterlo een actief dorp is met een open cultuur. ,,Otterloërs zijn solidair en communiceren makkelijk met elkaar, leeftijdsverschillen spelen hierbij geen rol. Mensen gunnen elkaar het goede en hebben respect voor elkaar, maar corrigeren wel wanneer dat nodig is. Het bijzondere aan Otterlo is dat iedereen op dezelfde 'unieke' school heeft gezeten, een Openbaar Christelijke School.''

Het Comité hoopt dat de 'jonge garde' in de toekomst opstaat om de organisatie van activiteiten over te nemen. De Rooij: ,,Voor Otterlo is het belangrijk dat er snel woningen worden gebouwd voor starters. Aanwas met jeugd is essentieel voor het in stand houden van het rijke Otterlose verenigingsleven en het winkelbestand. Ook het toerisme speelt een belangrijke rol in Otterlo. Zij staat aan de basis van de openheid en de moderniteit van het dorp.''
Het 'Comité Otterlo 1150 jaar' is dankbaar voor de medewerking die zij kreeg van zo velen. ,,We wensen de Otterloërs, de mensen uit de omgeving en de toeristen, een pracht van een feestweek toe waar men nog jarenlang met veel plezier op terug kan kijken!''.

 - terug - 
Veel mensen genieten van hoog paasvuur
Artikel uit Ede Stad, dinsdag 29 maart 2005

OTTERLO - Ongeveer vijfhonderd mensen hebben maandagavond genoten van een hoog paasvuur op De Zanding. Omdat veel mensen hun tuinen inmiddels winterklaar hebben, was de stapel groot.

Het evenement werd gestart met een lampionoptocht die begeleid werd door muziekvereniging OBK uit Otterlo. Als altijd hielden ze een tussenstop bij verzorgingshuis Eureka. Daarna was het een gezellige drukte op De Zanding. Het vuur werd ontstoken door de brandweer.

 - terug - 

Artikelen van 2004

03 nov 2004 - Subsidiekraan blijft dicht
16 okt 2004 - 'Achter de muziek aan'
27 jul 2004 - Geen gratis concert meer van de fanfare
26 apr 2004 - Een dag lang respectvol luisteren naar solisten
21 feb 2004 - Toeterroute oorverdovend op 't Palet

 - terug - 
Subsidiekraan blijft dicht
Artikel uit Ede Stad, woensdag 03 november 2004

EDE - Dat de gemeente Ede moet bezuinigen, valt te begrijpen, maar waarom treft die de ene organisatie meer dan de andere? Deze en andere kritische opmerkingen werden gisteren vernomen op een hoorzitting op het gemeentehuis.

Acht insprekers hadden de moeite genomen hun bezwaren tegen het toedraaien van de subsidiekraan voor hun organisatie onder woorden te brengen. De hoorzitting was belegd door de gemeenteraad, die volgende week donderdag in begrotingsvergadering opnieuw samenkomt.

De oratoriumverenigingen in Bennekom, Ede en Lunteren beklaagden zich over de hoge korting die het college van b. en w. op hun subsidie wil toepassen. Met die korting in één keer van 40.000 (op 140.000) euro werd de gemeentelijke oratoriumkunst onevenredig hard getroffen, zei woordvoerder

Geert Plomp, die zich afvroeg waarom de popmuziek buiten de bezuinigingen bleef. De bezuiniging zou de kwaliteit van de muziek aantasten, vreesde Plomp, want het zou moeilijk worden nog professionele orkesten te contracteren. Ook de inspreker van muziekvereniging OBK uit Otterlo was in mineur. Hij zei dat er straks geen instructeurs meer betaald konden worden en vroeg om uitstel, zodat de vereniging zich kon bezinnen op de toekomst.

Voorzitter E. Lagerweij van de vereniging Oud Ede was als derde aan de beurt. Hij vertelde over een plan om in het Edes Historisch Museum aandacht te gaan geven aan Enka en het vertrekkende garnizoen. Het aantal museumbezoekers steeg in 2003 trouwens van drie- naar vierduizend, een direct gevolg van het houden van wisselexposities.

Namens het College van Educatie van ROC A12 pleitte Jos Laghuwitz voor het behoud van de band tussen haar college en de gemeente. En Kruiswerk-werker Mulder wees op de gevolgen van de bezuinigingen voor drie steunpunten voor 0- tot 6-jarigen in de gemeente. Die zouden moeten sluiten, waarmee kennis en ervaring verdwijnt die straks weer benut zou kunnen worden voor nieuwe taken voor de gemeente op het gebied van huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenwerk.
,,Houd de Volksuniversiteit open en de cursussen betaalbaar’’, vroeg mevrouw Kranendonk, terwijl ze de raad steunbetuigingen van 178 cursisten overhandigde en zei dat de instelling zelf alvast voor twee medewerksters ontslag had aangevraagd. Ook had de Volksuniversiteit in het kader van efficiencyvergroting de samenwerking met Cultura geïntensiveerd. Kranendonk vroeg de subsidie niet in één keer, in 2005 al, te stoppen maar die over een langere termijn af te bouwen. Voorzitter Van Beveren van een organisatie voor avondonderwijs aan (oud-)leerlingen van de Koningin Emmaschool voor zmlk zat het niet lekker dat de gemeente de subsidie in één keer helemaal wilde stopzetten.

 - terug - 
'Achter de muziek aan'
Artikel uit Ede Stad, zaterdag 16 oktober 2004

OTTERLO - 'Muziek' was het thema van de kinderboekenweek. De kinderen van de Ericaschool gaven hier handen en voeten aan met verschillende activiteiten.

Elke groep werd omgetoverd tot een muziekkorps met zelfgemaakte instrumenten, uniformen, petten en vaandels. Achter de muzikanten van OBK aan liepen donderdag 250 leerlingen. Dit werd afgesloten met het Toeter-route lied.

 - terug - 
Geen gratis concert meer van de fanfare
Artikel uit De Gelderlander, dinsdag 27 juli 2004

Door MARGREET TERPSTRA

Acht muziekverenigingen telt de Edese Federatie Harmonie- en Fanfaregezelschappen. Het zijn de acht grote korpsen uit verschillende dorpen in Ede, die elk jaar hun financiële boontjes doppen.

Ze krijgen subsidie van de gemeente en betalen zo'n vijftien euro per maand aan lidmaatschap, maar dat is lang niet genoeg. Dus houden de leden rommelmarkten, verkopen ze oliebollen en Anjerloten en halen trouw het oud papier op. Maar een korting van 60.000 euro voor hen en de zangfederatie dreigt.
"Het wordt bijzonder moeilijk voor ons", zegt voorzitter Hennie Jacobsen van de federatie zorgelijk. Want muziekkorpsen kunnen nu eenmaal niet van de wind leven. "De huisvesting kost geld, we hebben goede en dus dure dirigenten omdat we het niveau hoog willen houden, we houden solistenconcoursen, mars- en concertconcoursen met een deskundige jury, en die kost ook geld. En een belangrijke kostenpost zijn de uniformen en de instrumenten." De goedkoopste is zo'n beetje de klarinet é drieduizend euro, maar de besbas krijg je niet voor minder dan tienduizend euro.

Daarnaast kost de interne opleiding ook nog de nodige duiten. "De meeste verenigingen zitten aan maximale contributie, dus daar valt weinig te halen. We zullen commercieel moeten gaan; geen gratis concerten meer bij bijvoorbeeld de Heideweek." Fusie is geen optie. "Dat werkt niet, verschillende culturen. Dan hou je uiteindelijk één vereniging over die amper het hoofd boven water kan houden. Bovendien heeft ieder dorp recht op muziek!" De federatie is 'vierkant tegen' bezuinigen. "Bij ons geen generatieconflict maar leden van 10 tot 80 jaar. Muziek bindt. Bij voetbal is de ME nodig, bij ons niet. Muziek geeft vriendschap."

 - terug - 
Een dag lang respectvol luisteren naar solisten
Artikel uit De Gelderlander, maandag 26 april 2004

Door ANTONIE DEN RIDDER

EDE - GEEN POPULAIRE IDOLS - babbel, maar stilte tijdens het solistenconcours in Ede. In de wereld van de Ha - Fa gezelschappen staan doorzettingsvermogen en discipline nog voorop.

Hoe cool is het, wanneer je als jonge inwoner van de gemeente Ede met de fanfare opmarcheert? Zelfs na een muzikale onderdompeling van bijna acht uur, het bijwonen van het jaarlijkse solistenconcours van de Edese Federatie van Harmonie en Fanfare gezelschappen, wordt die prangende vraag niet afdoende beantwoord.

Wel passeert een stoet uiterst gemotiveerde en moedige jongelieden de revue, die hun vaardigheden op het instrument van hun keuze laten beoordelen door een vakkundig jurylid in de persoon van de heer Bolt. Geen populaire babbel bij aanvang van het optreden in de stijl van Idols en ook geen publiekelijk afzeiken van de kandidaten. Een minzaam knikje van het jurylid bij aanvang en een strenge, maar rechtvaardige puntentelling op het eind moeten volstaan. Zo staat Joyceline Hol om tien uur in de ochtend in de zaal van gebouw De Kei in het Peppelensteeggebied om de spits af te bijten van het concours. Na afloop volgen de korte optredens van nog een tiental muzikanten van de Introductie Afdeling. Ze staan allen aan het begin van een loopbaan, die zich begeeft via de Derde, Tweede en Eerste Afdeling, de Afdeling Uitmuntend naar het vlaggenschip van de muziekgezelschappen: de Vaandel Afdeling. De wereld van Harmonie en Fanfare is een strikt hiërarchische, waarbinnen doorzettingsvermogen en discipline als belangrijke waarden gekoesterd worden. Een soort hoeksteen van de samenleving dus.

Federatievoorzitter Hennie Jacobsen stelt retorisch: "De media meten de ongeregeldheden rond het voetbal breeduit, maar besteden maar weinig aandacht aan het positieve gebeuren rond de Ha-Fa gezelschappen. Kun je je dergelijke wanvertoningen voorstellen bij een concours als dit?"
Na afloop van ieder optreden stroomt de zaal leeg om vervangen te worden door een nieuwe groep supporters, die toeluistert in respectvolle stilte. Het is inmiddels al laat in de middag, de moeilijkheidsgraad van uit te voeren stukken is gaandeweg opgelopen en virtuositeit van de deelnemende muzikanten volgt op de voet. Bij de uitvoeringen van de Vaandel Afdeling zijn de kwaliteitsverschillen miniem, maar toch weet het jurylid in Marco Hol van Excelsior Harskamp met zijn uitvoering van Weber's Last Waltz op de euphonium een concourswinnaar gevonden te hebben.

Gezien: Jaarlijks Solistenconcours van de Edese Federatie van Ha-Fa gezelschappen, zaterdag in De Kei, Ede.

 - terug - 
Toeterroute oorverdovend op 't Palet
Artikel uit Ede Stad, zaterdag 21 februari 2004

EDE - De week begon op maandag 2 februari voor kinderen van openbare basisschool 't Palet anders dan anders. De juffen en meesters stonden niet voor de klas maar marcheerden in bijzondere uniformen met bijzondere instrumenten als een fanfarekorps door de school.

Deze muzikale opening van het project 'De toeterroute' was werkelijk oorverdovend en niet helemaal zonder valse noot. Reden te meer om daar wat aan te doen. En dit is gedaan. Drie weken is er enthousiast gewerkt. Van groep 1 tot en met 8 zijn de kinderen druk in de weer geweest met muziek. Zingen, dansen, musiceren, ontwerpen en maken van uniformen, vaandels en instrumenten. Er zijn bijzonder interessante gastlessen geweest over de doedelzak en allerlei soorten fluiten. Bij dit muzikale project hoorde een muzikale afsluiting. Muziekvereniging OBK Otterlo was direct bereid om belangenloos mee te werken. Vanaf begin dit jaar zijn ze aan het oefenen gegaan om 'Het toeterroutelied' onder de knie te krijgen. Donderdagavond liep het voltallige Paletkorps samen met OBK Otterlo een heuse optocht door de wijk.

 - terug - 

Artikelen van 2003

27 okt 2003 - Eerste prijs Muziekvereniging OBK
30 sep 2003 - Gezamenlijk concert
05 mei 2003 - Succesvol Solistenconcours
25 mrt 2003 - Geslaagd Winterconcert OBK Otterlo
11 mrt 2003 - Winterconcert OBK

 - terug - 
Eerste prijs Muziekvereniging OBK
Artikel uit Ede Stad, maandag 27 oktober 2003

MUZIEK - Muziekvereniging OBK uit Otterlo eindige zaterdag als eerste tijdens een concertconcours van de K.N.F.M. in de Lampegiet in Veenendaal.

Zes korpsen lieten in de middag hun werken horen. Na het inspeelwerk "To my country" van Bernard Zweers bracht O.B.K. het verplichte werk "Zwaanriddersage" van Jan Bosveld ten gehore. Als keuzewerk speelde O.B.K. "Ferdivedaasje" van Leon Vliex. De jury gaf O.B.K. voor het verplichte werk 86 punten en voor het keuzewerk 86,67 punten.

Na beoordeling op verschillende rubrieken kwam O.B.K. op een totaal van 86,34 punten uit, goed voor een eerste prijs met promotie. Met dit mooie resultaat heeft O.B.K. Otterlo zich nu geplaatst in de afdeling uitmuntendheid. Zaterdag 1 november zal O.B.K. meedoen aan de concertwedstrijden van de Edese Federatie in Cultura in Ede.

 - terug - 
Gezamenlijk concert
Artikel uit Ede Stad, dinsdag 30 september 2003

MUZIEK - Fanfare OBK Otterlo en Symfonisch Blaasorkest De Edesche Harmonie geven op zaterdag 4 oktober om 20.00 uur een gezamenlijk concert in de kerkzaal op De Hartenberg.

OBK speelt voor de pauze To My Country van Bernhard Zweers en de concourswerken De Zwaanriddersage van Jan Bosveld en Ferdivedaasje van Leon Vliex. Na de pauze vervolgt De Edesche Harmonie met onder andere Royal Processional van John Morrissey, Wals van Fantasie van Steven Henry en het concourswerk Balkanya van Jan van der Roost. Het concert wordt afgesloten met een gezamenlijke uitvoering van de concertmars.

 - terug - 
Succesvol Solistenconcours
Artikel uit Ede Stad, maandag 05 mei 2003

EDERVEEN - In Dorpshuis de Zicht te Ederveen werd zaterdag het jaarlijkse solistenconcours van de Edese Federatie gehouden. Onder begeleiding van pianist Chris Kok werd door jurylid J. Boerstoel de solisten beoordeeld.

Met maar liefs 9 eerste prijzen zijn er goede resultaten behaald. In de introduktieafdeling heeft Heidi Luttikhuisen met 50 punten de beker behaald. In de 3e afdeling behaalde Marlies Maas 48 punten en won daarmee de beker. In de 2e afdeling was het Marieke Stens met 50,5 punt die de beker mee naar huis nam.

In de afdeling uitmuntendheid wast het Marjolein Urbach die met 5l,5 punt die de beker behaalde. Caroline Kraat van de Berg van het OBK Bennekom werd met 57 punten de winnaar van het hele concours. De Edese Federatie kan terugkijken op een geslaagd solistenconcours.

 

 

 

 

 

 

 - terug - 
Geslaagd Winterconcert OBK Otterlo
Artikel uit Ede Stad, dinsdag 25 maart 2003

Zaterdag 15 maart j.l. gaf muziekvereniging OBK uit Otterlo haar winterconcert. Na het zeer geslaagde jubileumconcert in november vorig jaar was ook ditmaal de zaal weer goed gevuld.

De avond werd geopend door het schoolorkest o.l.v. Lydia Tijsseling. Dit schoolorkest bestaat uit leerlingen van de Ericaschool uit Otterlo, die zeer geconcentreerd bezig waren om zo goed mogelijk hun repertoire ten gehore te brengen. En datlukte hen prima. Daarna volgde de drumband o.l.v. Ko Bliekendaal die met "Knock, Knock; Marche des matelots en een komische mars" liet horen dat er een stijgende lijn zit in het muzikale niveau van deze jonge slagwerkers.

Het gastoptreden van de jonge accordeonist Emiel Jabrandvic viel zeer goed in de smaak bij het publiek. Een veelbelovende muzikant! Het programma werd vervolgd door het optreden van het fanfarekorps van OBK. Helaas bleek dirigent Jan van Harskamp door een forse griep niet in staat te zijn deze avond te dirigeren. Hoewel het fanfarekorps slechts een repetitie had o.l.v. vervangend dirigent Johan Jacobsen wist deze jonge man het orkest goed door het concert mee te voeren.

Het gevarieerde programma deze avond zorgde ervoor dat iedereen volop kon genieten. Zo begon men met "Suite 1600" gevolgd door een mooi koraal en daarna "Lord of the dance". Maar ook voor de jazzliefhebber was het deze avond de moeite waard. OBK blijkt over aantal bijzonder goede solisten te beschikken met name binnen de trompet-, schuiftrombone en saxofoonsectie. Het tweede gastoptreden werd verzorgd door het zangkoor "Second Edition" dat a capella een prachtig repertoire ten gehore bracht. De avond werd samen met het koor afgesloten met het muzikale werk " Give us peace". Kortom voor OBK weer een geslaagde avond om op terug te zien.

 - terug - 
Winterconcert OBK
Artikel uit Ede Stad, dinsdag 11 maart 2003

KOREN - Muziekvereniging OBK Otterlo geeft zaterdag 15 maart om 19.30 uur haar jaarlijkse winterconcert in café-restaurant De Waldhoorn in Otterlo.

Alle onderdelen van OBK treden voor het voetlicht. Het schoolorkestje bijt het spits af, gevolgd door de drumband. Daarna brengt de fanfare een viertal werken, waaronder koraal en Trumpet Fiësta. Het concert wordt afgesloten met een gezamenlijk optreden van drumband en orkest met de mars Harmonique. Na afloop kan er worden gedanst op muziek van Jordi Kennis.

 - terug - 

Artikelen van 2002

12 nov 2002 - Geslaagd jubileumconcert OBK Otterlo
02 nov 2002 - Oefening Baart Kunst, krasse club van 80 jaar
28 okt 2002 - OBK Otterlo viert 80-jarig bestaan met jubileumconcert
26 jun 2002 - OBK behaalt eerste prijs
18 mrt 2002 - Als OBK in Otterlo speelt zit De Waldhoorn bomvol
18 mrt 2002 - Winterconcert OBK in Otterlo
14 mrt 2002 - Winter concert OBK Otterlo

 - terug - 
Geslaagd jubileumconcert OBK Otterlo
Artikel uit Ede Stad, dinsdag 12 november 2002

MUZIEK - Muziekvereniging OBK(Oefening Baart Kunst) uit Otterlo gaf zaterdag een geslaagd concert ter ere van haar 80-jarig bestaan. De belangstelling was groot en geen enkele stoel bleef dan ook onbezet.

OBK opende het concert met de statige Kroningsmars van Meyerbeer-Molenaar. Het warme applaus gaf aan hoezeer het publiek hiervan onder de indruk was. Vervolgens werd Arioso van Bach ten gehore gebracht gevolgd door Suite 1600 en men waande zich tijdens dit laatst genoemde arrangement werkelijk in de middeleeuwen. De jonge muzikant Mark Rap liet op zijn bugel een prachtige solo horen in Concertino van Andre Waignein.

Ook de drumband van OBK liet van zich horen met onder meer Funny Sticks van J. Nellestijn. Na de pauze werd door OBK een gevarieerd programma gebracht waarbij de solo optredens van de schuiftrombones en bugel een enthousiast applaus kregen van het publiek.

De gastoptredens werden verzorgd door Flextet van de Harmonie Ede, het sw Mallettrio Excelsior uit Harkamp met het bijzonder goed uitgevoerde Circus Renz en The Pipes en Drums of de Royal Brithish Legion. De avond werd afgesloten met een gezamenlijk optreden van OBK, Flextet en the Pipes en Drums met Amazing Grace en Highland Cathedral.

 - terug - 
Oefening Baart Kunst, krasse club van 80 jaar
Artikel uit De Gelderlander, zaterdag 02 november 2002

Door onze verslaggever

OTTERLO - Met een afwisselend programma viert muziekvereniging Oefening Baart Kunst (OBK) uit Otterlo vanavond zijn tachtigjarig bestaan. In de grote zaal van café-restaurant De Waldhoorn treden ook gastmusici aan.

Het aantal muzikanten dat zich aanmeldt in 1922 is 26. Gezamenlijk storten ze tien gulden in de pot. Plaatselijke notabelen krijgen het verzoek om geld te geven voor de muziekinstrumenten. In de begintijd doet Oefening Baart Kunst zijn naam eer aan. Een muzikant over het eerste concert: "Sommige blazers waren al aan het eind van het stuk, toen anderen nog maar net met het middenstuk bezig waren." Niettemin groeien het enthousiasme en de muzikale vaardigheden. In de vooroorlogse tijd waarin de Edese makelaar Jan Beek als dirigent aantreedt, is het peil van musiceren verhoogd. De muzikanten doen dat in hun eigen kledij, want uniformen ontbreken. Toch zijn ze herkenbaar: ieder spelend lid van OBK draagt een mooie pet.

Na de Tweede Wereldoorlog gaan de musici geüniformeerd door het leven en hanteert Frits Hehne maar liefst 42 jaar het dirigeerstokje. OBK is een muziekvereniging met hondstrouwe leden. Secretaris A. Blotenburg, zelf bijna veertig jaar lid: "Oefening Baart Kunst is een vitale club, ondanks het gegeven dat we momenteel veel oude leden hebben. De meesten zijn al meer dan veertig jaar lid." In dit jubileumjaar heeft OBK een fanfare-orkest en een drumband en beschikt het over zestig leden. De routiniers weten zich in het gezelschap van jeugdige muzikanten. Dat heeft consequenties. Blotenburg: "Alles verandert tegenwoordig, ook het verenigingsleven. Je merkt dat de mentaliteit van de jeugd anders is. Jongeren zeggen gemakkelijker een repetitie af dan ouderen. Maar over het algemeen is de opkomst bij de repetities goed." De jeugd gaat na de muzikale oefeningen af en toe met de oudjes mee naar het café. Om met elkaar wat na te praten over de repetitie of te kletsen over actuele zaken.

"Oefening Baart Kunst is een gezellige vereniging met een locale functie. Wij treden bijvoorbeeld op voor ouden van dagen en brengen serenades aan degenen die dat willen. In het verleden zijn we met de vereniging op reis geweest naar Duitsland." Na de dirigentenwisseling in april 2000 is er bij OBK een opwaartse tendens te bespeuren, stelt Blotenburg. "Elke vereniging heeft wel eens een klein dipje. Jan van Harskamp heeft een andere repetitie-opbouw dan zijn voorganger. Hij leert ons meer te genieten van de techniek van het spelen. Van Harskamp maakt er iets moois van." Een mooie prestatie levert de Otterlose muziekvereniging in juni in Dussen. Daar wint de muziekclub op een landelijk marsconcours de eerste prijs met wimpel. Die staat in de inmiddels redelijke grote prijzenkast van OBK. Blotenburg: "We komen geregeld met prijzen terug. Daar strijden we voor."

Oefening Baart Kunst geeft vanavond zijn jubileumconcert in De Waldhoorn in Otterlo. Aanvang: 19.30 uur.

 - terug - 
OBK Otterlo viert 80-jarig bestaan met jubileumconcert
Artikel uit Ede Stad, maandag 28 oktober 2002

MUZIEK - Muziekvereniging Oefening Baart Kunst (OBK) uit Otterlo geeft zaterdag 2 november vanwege het 80-jarige bestaan een jubileumconcert in de grote zaal van café restaurant De Waldhoorn. De avond bestaat uit een gevarieerd muziekprogramma afgewisseld met enkele gastoptredens. Het concert begint om 1930 uur, de zaal is open om 19.00 uur.

Onder de eikenbomen aan de Harskamperweg werd door de heren A. Blotenburg, T. Heiwegen, T. Harmsen, J. Groots, T. Poelman, H. Zwanenburg en H. Bruil in 1922 vergaderd over het oprichten van een muziekkorps. Van vergaderen kwam nog niet veel terecht. De mannen hadden het te druk met het verhandelen van kippen en konijnen. Een paar weken later werd er in een oude schaapskooi echt vergaderd.

28 oktober 1922 is de officiële oprichtingsdatum van het muziekkorps. 26 muzikanten hadden zich in de begintijd aangemeld. Samen lapten zij een tientje en de notabelen van het dorp werden benaderd om zo aan geld te komen voor de aanschaf van instrumenten. De eerste dirigent was de heer Breedijk, die vanuit het verre Holland in Otterlo was komen wonen en een aardig deuntje kon spelen.

Al spoedig werd het eerste concert gegeven. Het was niet allemaal picobello. ,,Sommige blazers waren al aan het eind van het stuk, toen anderen nog maar net met het middenstuk bezig waren," aldus het verhaal van één van de toen aanwezige leden van OBK. Toch werden de leden van de muziek alleen maar enthousiaster. Onder leiding van Jan Beek, de tweede dirigent, werd er al een aardig stukje geblazen.

Mooie pet

Uniformen hadden de muzikanten van OBK toen nog niet. Men was wel herkenbaar, omdat iedere muzikant een mooie pet droeg. Na de oorlog bloeide OBK ook door het aantrekken van dirigent Frits Hehne verder. Hehne was hoornist van het Gelders Orkest en bracht de vereniging naar de hoogste afdeling van de KNFM. Fris Hehne had het goed naar zijn zin in Otterlo. Omdat hij liefst 42 jaar voor het orkest stond, maakte hij bij OBK verschillende ups en downs mee.

Na Hehne werd Jan Willem Versteeg aangesteld als dirigent bij OBK. Versteeg kwam uit de verenging en werkte zich door zelfstudie op. Ook onder leiding van Versteeg behaalde OBK grote successen. Na twaalf en half jaar droeg Versteeg het stokje over aan Jan van Harskamp, die nu nog altijd de uzikale baas is bij OBK. Onder leiding van Van Harskamp ging het muzikale peil verder omhoog. Zo behaalde OBK tijdens het op 22 juni 2002 gehouden landelijke KNFM-concours een eerste prijs met een wimpel.

 

 - terug - 
OBK behaalt eerste prijs
Artikel uit Ede Stad, woensdag 26 juni 2002

OTTERLO - Muziekvereniging OBK uit Otterlo heeft zaterdag een eerste prijs met wimpel behaald op het marsconcours van de KNFM in Dussen. OBK kwam uit in de eredivisie met het stilstaand werk in treue Fest (C.Teike/arr. en W. Hautfast) en the quarter deck (K.J.alford/arr. A. Winter) als lopende mars.

Met Jan van Harskamp als dirigent en Ko Bliekendaal als tamboer-maître werden de marsen zeer muzikaal ten gehore gebracht en de verplichte figuren zoals Engels en Amerikaans counteren goed uitgevoerd. In het juryrapport was onder meer te lezen: Fijn om weer eens een fanfare te horen die marsen goed speelt. Er is door de leden van OBK de laatste periode dan ook hard gewerkt om dit te bereiken. Met 87,25 punt ging men met een mooie beker en wimpel weer naar Otterlo terug.

 - terug - 
Als OBK in Otterlo speelt zit De Waldhoorn bomvol
Artikel uit De Gelderlander, maandag 18 maart 2002

Door INGRID VAN BEURDEN

OTTERLO - Vlak voor de lente definitief doorbreekt houdt muziekvereniging Oefening Baart Kunst (OBK) uit Otterlo haar jaarlijkse winterconcert. Voor een volle bak.

Afgelopen zaterdagavond was een muziekavond voor familie, kennissen en donateurs. In De Waldhoorn zijn maar net genoeg stoelen voor alle belangstellenden. Acht meisjes van de blokfluitgroep bijten het spits af van de muzikale avond. Vervolgens is de beurt aan het B-orkest met jeugdleden. De nieuwe leerlingenslagwerkgroep laat zien wat zij in haar mars heeft en ook de drumband rammelt er lustig op los.

De dertienjarige Gera Heiwegen speelt samen met haar broer bugel in het jeugdorkest. Zenuwachtig voor het optreden was ze allerminst. Zo'n volle zaal deert haar niet. "Het maakt mij niks uit", zegt ze nuchter. Wel zijn er veel extra repetities aan vooraf gegaan, extra oefenen op de zaterdagmiddagen.
Gera is tevreden over het resultaat. "Alleen ging het soms niet helemaal goed met hard en zacht." Voor twee orkestleden is het een extra feestelijke avond. Zij spelen beiden vijftig jaar bij OBK en ontvangen hiervoor een jubileumspeldje.

Henk Heiwegen kreeg als veertienjarige les op trompet en speelt inmiddels al jarenlang bas. Theunis de Wit begon op zijn elfde met bugel, stapte over op de bariton en vervolgens op de tuba. Behalve voor hun trouwe lidmaatschap worden de jubilarissen geroemd om hun verdiensten in het verenigingsbestuur en de verschillende organisatiecomités. Een afgevaardigde van de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen (KNFM) overhandigt het eremetaal en de bloemen. Ook OBK zelf heeft dit jaar een jubileum te vieren. De vereniging bestaat tachtig jaar. In het najaar wordt dit gevierd met een groots jubileumconcert. In de pauze heeft het fanfareorkest de tijd om de concertopstelling klaar te maken voor het orkest met ongeveer vijfenveertig muzikanten.
Een groot aantal verenigingsleden probeert loterijlootjes aan de man te brengen om de verenigingskas te spekken. Voor de bezoekers is het tijd voor een praatje met de vele bekenden.

De verenigingen van de Edese Federatie bezoeken elkaars winteruitvoeringen. Met een echtgenoot en twee kinderen 'bij de muziek' is een Ederveense nauw betrokken bij het verenigingsleven. "Ik was zelf ladyspeaker voor onze vereniging Irene. Nu heb ik een time-out en kan ik gewoon als toehoorder in de zaal luisteren en genieten. Je vergelijkt de kwaliteit met die van de andere verenigingen en met eerdere prestaties. Gaan ze vooruit? Welke jeugdleden zijn overgestapt naar het 'grote' orkest? Welke stukken spelen ze? Wat vanavond opvalt is de grote bezetting."

Samen met een kennis concludeert ze dat er zware marsen gespeeld worden met een hoge moeilijkheidsgraad. Voor een Otterlose is de voornaamste reden voor een avondje De Waldhoorn dat zoonlief zijn zeventiende verjaardag thuis viert en moeder daarbij niet gewenst is. "Anders was ik denk ik niet gekomen. Mijn man speelt in het orkest, maar ja, hij speelt zo vaak... ik sla wel eens een uitvoering over."

Ze lacht om het fanatisme van haar echtgenoot. "De bugel gaat zelfs mee op vakantie. We zijn net naar Frankrijk geweest maar het tetteren gaat gewoon door. Het is hier trouwens druk en warm. De marsconcoursen buiten vind ik leuker. Maar ik heb mijn zoon beloofd niet voor elf uur thuis te komen."

 - terug - 
Winterconcert OBK in Otterlo
Artikel uit Barneveldse Krant, maandag 18 maart 2002

OTTERLO - Muziekvereniging Oefening Baart Kunst gaf zaterdag 16 maart haar traditionele winterconcert in de grote zaal van café-restaurant De Waldhoorn in Otterlo.

Alle onderdelen van OBK traden voor het voetlicht, dit jaar was er ook weer een drumband. Sinds oktober 2001 heeft OBK een drumband van acht leden onder leiding van interim-instructeur Ko Bliekendaal. Verder Na de pauze bracht het orkest een gevarieerd muziekprogramma met muziek uit Grease en de Flower-Powertijd. (Foto: Herman Stöver)

 - terug - 
Winter concert OBK Otterlo
Artikel uit Ede Stad, donderdag 14 maart 2002

MUZIEK - Muziekvereniging Oefening Baart Kunst uit Otterlo geeft op zaterdag 16 maart om 19.30 uur haar traditionele winterconcert in de grote zaal van café restaurant De Waldhoorn te Otterlo.

Evenals het concert van 2001 zullen alle onderdelen van OBK voor het voetlicht treden, doch dit jaar zal er ook weer een drumband present zijn. In oktober vorig jaar is gestart met een drumband bestaande uit acht leden. Ook treedt een B-orkestje op onder leiding van Johan Jacobsen.

Het optreden van het orkest begint met het spelen van een koraal, gevolgd door Contrasto Grosso van Jacob de Haan. Na de pauze zal het orkest een gevarieerd muziekprogramma presenteren waaronder muziek uit Grease en muziek uit de Flower Power tijd. Tot slot kan er op muziek van Jordi Kennis worden gedanst.

 - terug - 

Artikelen van 2001

26 nov 2001 - Lokale musici begeleiden intocht bisschop

 - terug - 
Lokale musici begeleiden intocht bisschop
Artikel uit Ede Stad, maandag 26 november 2001

OTTERLO/EDERVEEN - De lokale muziekkorpsen van Otterlo en Ederveen speelden zaterdag de vrolijke noten tijdens de intocht van Sint Nicolaas.

Ook Otterlo kon zich verheugen op een bezoek van de Sint. Zaterdag maakte hij zijn entree in dit dorp. De goedheiligman begon vanuit dorpshuis De Aanloop aan een rondrit door het centrum. De lokale muziekvereniging OBK begeleidde de Sint met de vrolijke noot. Daarna waren kinderen welkom in De Aanloop en sportcomplex Sero voor een gezellige bingo-middag.

Sinterklaas deed die dag ook het dorp Ederveen aan. Per koets vertrok hij vanaf het Marktplein voor zijn rondrit door het dorp. Fanfarekorps Irene begeleidde Sint Nicolaas en zijn trouwe pietermannen door het centrum. Kinderen konden deze dag hun kleurplaten bij Sinterklaas inleveren. Hij zal de tekeningen beoordelen en de prijzen uitreiken. (Foto: Bureau Bell)

 - terug - 
Nieuwsberichten:

Agenda:


Volg OBK op Facebook:


Volg O'Tunes op Facebook:

OBK

Multimedia

Steun

Contact

Leden